Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 okt 2018

Bouwblokken bovenop bodem: Bitcoin focust op de lange termijn

De cryptomarkt heeft een pittig jaar achter de rug. Na de talloze records die eind vorig jaar werden gevestigd, is de totale waarde van de markt met 575 miljard dollar gezakt. Bitcoin heeft ook tweederde van zijn waarde in moeten leveren.

Bitcoin is dichtbij bodem

De grootste cryptocurrency blijft al een maand rond de 6400 dollar steken. Ter vergelijking: eind vorig jaar stond de teller nog op bijna 20.000 dollar. Dat was een uitschieter, een bubbel. Dat neemt echter niet weg dat de markt flinke klappen heeft moeten incasseren.

Toch gelooft Spencer Bogart, partner bij Blockchain Capital, dat het tij begint te keren. Hij voorspelt een naderende bull-market, zowel voor Bitcoin als de rest van de cryptomarkt. De ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn volgens hem een duidelijk teken dat “Bitcoin dichtbij een bodem is.”

Steeds meer institutionele investeerders lijken dat ook te gaan geloven. Steeds meer gevestigde namen kondigden grootschalige investeringen in crypto aan, zowel direct als indirect.

Het begon vorige week met TD Ameritrade, een aandelenhandel-gigant die een strategische investering in ErisX aankondigde. Dat is een cryptocurrency en futures-exchange. Ook Virtu Financial kondigde eerder al een flinke investering aan.

Bitcoin Spencer Bogart
Spencer Bogart

Afgelopen donderdag maakte Ric Edelman, veteraan in de investeringswereld en miljardair, aan dat hij gaat investeringen in Bitwise Asset Management, ook een cryptofonds. Vrijdag volgde David Swensen, beheerder van een Yale-fonds van 29.4 miljard dollar, met een investering in twee cryptocurrency-fondsen. Swensen wordt ook wel Yale’s Warren Buffet genoemd, naar de legendarische investeerder en miljardair.

Ben jij bereid meer geduld te hebben in ruil voor minder volatiliteit en stabielere groei?

Bouwblokken voor de lange termijn

Al die namen mag je snel weer vergeten, maar een ding is wel duidelijk: steeds meer serieuze spelers stappen juist nu in de markt. Ook zij kunnen niet in de toekomst kijken, maar de er ontstaat wel een duidelijke optimistische tendens.

“Aan het einde van vorig jaar, toen de bull-market piekte, leek slecht nieuws geen effect te hebben op de markt. (…) Nu zien we de andere kant daarvan: een week vol goed nieuws heeft bijna geen effect op de prijzen in de cryptomarkt,” aldus Bogart.

Het effect van die institutionele interesse is dus niet direct zichtbaar, maar volgens de analist wel cruciaal. 54 procent van de participerende institutionele investeerders die meededen aan een enquete van Fundstrat, denken dat Bitcoin al een bodem heeft bereikt. De stappen die zij in de markt zetten zullen volgens Bogart uiteindelijk de bouwblokken blijken van de volgende bull run.

Niet een lege explosie zoals we vorig jaar meemaakten, maar een gedegen basis op de lange termijn. Dat heeft meer tijd nodig, en zal niet direct de astronomische stijgingen opleveren waar men misschien op hoopt. Wanneer je echter uitzoomt en naar de langere termijn kijkt, is het de meest stabiele basis.

De traditionele aandelenmarkt toont de laatste tijd steeds meer instabiliteit. Grote investeringsfondsen spreiden steeds vaker hun risico’s door ook te investeren in de cryptomarkt. Volgens Bobby Cho, hoofd van trading bij Cumberland, zal dat tot een situatie leiden waar Bitcoin meer stabiliteit vergaart omdat de waarde onder een klein groepje grote spelers wordt verspreid.

“Wat dat laat zien, is dat de markt over de gehele breedte steeds professioneler wordt. De dagen dat de cryptomarkt er als het wilde westen uitzag, zijn bijna voorbij,” aldus Cho.

 

Ben jij bereid meer geduld te hebben in ruil voor minder volatiliteit en stabielere groei? In de praktijk heb je waarschijnlijk geen keuze.

Reageer op artikel:
Bouwblokken bovenop bodem: Bitcoin focust op de lange termijn
Sluiten