Alarmerende prijsmanipulatie Bitcoin komt aan het licht

De hype rondom Bitcoin groeide vorig jaar uit tot bizarre proporties. De munt zette aan het einde van 2017 explosieve groei neer, met alle gevolgen van dien. Daarmee trekt de cryptomarkt steeds meer interesse naar zich toe. Niet alleen van beleggers en investeerders, maar ook van kwaadwillende partijen. De koplopers? Bots.

Bots manipuleren prijs Bitcoin

De Wall Street Journal heeft deze week een verontrustend stuk gepubliceerd over prijsmanipulatie van de cryptomarkt, en in het bijzonder dus Bitcoin. Bots die de prijs van de cryptocurrency manipuleren zijn niet een nieuw fenomeen, en zullen volgens de publicatie een groot probleem blijven.

Sterker nog, (in)direct wordt Bitcoin erdoor belemmerd in zijn groei. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde in augustus ETF-aanvragen voor de digitale munt af, waarbij de prijsmanipulatie van bots als specifieke reden werd genoemd.

Volgens Andy Bromberg, president en medeoprichter van CoinList, vormen bots een grote bedreiging voor de gehele cryptomarkt. Er is zelfs een compleet nieuwe markt aan bedrijven ontstaan die zich specialiseren in dergelijke technologie.

Niet alleen in de negatieve zin. Stefan Qin van Virgil Capital bouwt zijn eigen bots om kwaadaardige bots te spotten. Die strijd woedt voort op tientallen exchanges, wereldwijd. Qin noemt de cryptocurrency-sector niet voor niks het ‘Wilde Westen van Crypto.’

Wanneer iedereen kan manipuleren, manipuleert er immers effectief niemand

Spoofing

Het probleem zit ‘m vooral in bots die cryptocurrencies verkopen voor een lagere prijs dan de rest. Wanneer iemand vervolgens tot de koop probeert over te gaan, cancelt de bot zijn aanbod. Met als resultaat dat bedrijven als Virgil buy orders plaatsen die niet voltooid worden, en de prijzen op andere exchanges stijgen.

Die strategie heet spoofing en heeft als doel om het te doen voorkomen dat de interesse in een asset groter is dan dat werkelijk het geval is. Doordat grote bedrijven als Virgil buy orders plaatsen, denken anderen dat er blijkbaar grote interesse is.

Het resultaat? Prijzen vliegen omhoog. Dergelijke praktijken zijn op de meeste beurzen en markten al lang verboden, maar in de cryptocurrency-markt is het een groot probleem. Althans, als je het überhaupt als een probleem ziet.

Voorstanders van absolute decentralisatie die tegen regulering zijn, zien marktmanipulatie in sommige gevallen niet als een slecht iets. Investeerders Kjetil Eilersten heeft een eigen manipulatietool op de markt gebracht, genaamd Quatloo Trader.

Volgens hem is het verbieden van marktmanipulatie zinloos, en is de oplossing juist om kleinere handelaren ook manipulatietools te bieden. Wanneer iedereen kan manipuleren, manipuleert er immers effectief niemand.

Pump and Dump

Een ding is echter zeker: dergelijke praktijken bevorderen niet de adoptie en stabiliteit van Bitcoin. De munt schiet heen en weer in waarde door botnets die de prijs van de munt kunstmatig snel doen stijgen, om de valuta vervolgens te dumpen. Oftewel: pump-and-dump. Kassa!

Daar hebben verschillende groepen binnen zes maanden al 825 miljoen dollar mee verdiend, aldus de Wall Street Journal. Gelukkig worden er maatregelen getroffen. De Commodities Futures Trading Commission (CFTC) en de U.S Justice Department zijn al bezig met een onderzoek naar crypto-manipulatie.

Het effect van een vrije markt, of de laatste drempel voor regulering en legitimering?

Wall Street Journal

Reageer op artikel:
Alarmerende prijsmanipulatie Bitcoin komt aan het licht
Sluiten