Is Bitcoin brawler John McAfee voorgoed van het toneel? [Update]

John McAfee kennen insiders als de oprichter van het gelijknamig antivirus-bedrijf en later als Bitcoin influencer. Daarnaast was hij een luis in de pels van Amerikaanse overheden. Reden om sinds 2019 uit de VS te vluchten. Nu hij in Spanje is gearresteerd en uitlevering dreigt lijkt zijn rol voorgoed uitgespeeld. Inmiddels reageerde zijn vrouw met een verklaring. Wij brengen je de laatste update.

Het nieuws over de arrestatie van John McAfee deed wereldwijd veel stof opwaaien. Wij zetten de laatste ontwikkelingen op een rij nadat we terugkijken op wat hem in deze positie heeft gebracht.

John McAfee, cryptolegende en bon vivant

John McAfee maakte als eerste furore als oprichter van het gelijknamige bedrijf in antivirus-software. Nadat hij dit verkocht leefde hij met de opbrengst van honderden miljoenen een bizar leven. Zo kwam hij in 2012 wereldwijd in het nieuws toen hij in het Afrikaanse Belize verdacht werd van het vermoorden van zijn buurman. Hij verklaarde echter onschuldig te zijn en zette zijn bizarre levensstijl voort. Ondertussen ging hij zich bemoeien met de cryptomarkt en werd al snel een voorvechter van de Bitcoin. Ondertussen bleef zijn privéleven, waarin hij openlijk uitkwam voor drugsgebruik en zijn liefde voor de dames, voer voor internationale bladen.

Toch hield hij zich ook bezig met serieuzere zaken zoals de Amerikaanse politiek. Zo stelde hij zich diverse malen (en ook dit jaar) verkiesbaar als presidentskandidaat voor de liberale partij in Amerika en ging hij een fundamentele discussie aan met de fiscus. Op grond van oude wetgeving is hij er namelijk van overtuigd dat hij geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hij wist echter al dat hij hiermee in problemen zou komen. In 2019 vluchtte hij uit angst voor arrestatie in ballingschap op een catamaran uit Amerika. Vervolgens reisde hij de wereld over en deed hij op Twitter verslag van zijn avonturen en bizarre levensstijl.

Arrestaties in de Dominicaanse Republiek (vorig jaar) en Duitsland (dit jaar) liepen met een sisser af. Zijn laatste reis naar Spanje, waar hij, zoals je in onderstaand Twitter-filmpje kunt zien, recent zijn 75ste verjaardag vierde, werd hem echter noodlottig.

Hij werd namelijk dit weekend in Spanje gearresteerd omdat Amerika een uitleveringsverzoek had ingediend bij de Spaanse autoriteiten.

John McAfee: gevangen en uitgeleverd voor ‘levenslang’

Zijn aanhouding werd bevestigd door zijn vrouw Janice, die deze verklaring deelde:

Inmiddels is ook bekend waarvoor hij door de overheid wordt aangeklaagd. In totaal wachten hem 10 aanklachten. Zo wordt hij over de jaren 2014 tot en met 2018 verdacht van belastingfraude. Ook wordt hij verdacht van het over die jaren niet indienen van een belastingaangifte. Voor ieder jaar fraude kan hem maximaal 5 jaar cel ten laste worden gelegd en voor iedere niet ingediende belastingaangifte nog een jaar. Dit betekent dat hem in totaal maximaal 30 jaar celstraf te wachten staat. Daarnaast dreigt men met aanvullende sancties zoals geldboetes, ontneming en vrijheid onder toezicht.

Daarnaast is hij ook aangeklaagd door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Zij verdenken hem ervan dat hij onwettige introducties van cryptomunten (ICO’s) heeft gepromoot voor geld, betaalde promotie voor cryptomunten heeft gemaakt zonder dit aan te geven en stromannen heeft gebruikt om de opbrengsten weg te sluizen. Of dit een financiële sanctie tot gevolg heeft of ook celstraf is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de Amerikaanse overheid het hem niet makkelijk wil maken. Dat laat zijn vrouw ook doorschemeren in een reactie op Twitter.

Is de rol van de Bitcoin brawler uitgespeeld?

Zijn bijnaam Bitcoin Brawler heeft hij te danken aan het feit dat hij zich eerder dit jaar van verklaard voorstander ineens prominent tegenstander van de Bitcoin verklaarde. Of wij zijn analyses van de cryptomarkt nog terug kunnen zien is te betwijfelen. Gezien zijn leeftijd en de moeite die de Amerikaanse overheid doet om hem te berechten is de verwachting dat hem een fikse straf wacht. Op zijn leeftijd kan dat in de praktijk al snel levenslang betekenen.

Toch is de kans niet uit te sluiten dat we van John McAfee of zijn entourage gaan horen. Hij zinspeelde er namelijk regelmatig op dat hij zijn expertise met computers niet vergeten is. Hij claimde zeer veel explosief materiaal verzameld te hebben. Ook claimde hij te weten wie Satoshi Nakamoto is. Eerder dreigde hij op Twitter al deze informatie uit te laten lekken als hem iets zou overkomen. Of dit ook geldt nu hij gearresteerd is, is de vraag. Wellicht gebruikt hij het materiaal om een deal te maken. Ook kan hij besluiten alsnog alle informatie (als hij die heeft) naar buiten te (laten) lekken als hij wel een veroordeling aan de broek krijgt. In ieder geval is het laatste woord in deze nog niet gesproken.

Zoals we in onze analyse van vandaag zagen reageert de markt niet of nauwelijks op de arrestatie van John McAfee.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Is Bitcoin brawler John McAfee voorgoed van het toneel? [Update]
Sluiten