Robert Kroes
Robert Kroes Tech 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

WANT Bitcoin break: Amerika drukt Bitcoin en cryptomarkt richting beren

Inmiddels is de Amerikaanse financiële markt richting haar einde aan het gaan. Wij maken de balans op van een roerige avond met dalende koersen voor de Bitcoin en cryptomarkt. Wat zijn de oorzaken van deze oprukkende Bitcoin beren?

We beginnen met de actuele stand van zaken voor Bitcoin en de cryptomarkt.

Bitcoin daalt en cryptomarkt volgt wederom

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een koers van EUR 25.405,98 ($ 30.860,873) en dat is een koersdaling van liefst 8,73% ten opzichte van gisteren. Daarmee is het sentiment gezet, al presteren sommige cryptomunten nog negatiever. Grootste verliezer is nieuwkomer Synthetix Network Token (SNX), dat 14,14% verlies noteert, maar veel cryptomunten staan tegen een verlies in dubbele cijfers aan zoals je in het overzicht met live cryptokoersen van Tradeincrypto.com kunt zien.

De druk op de Bitcoin en cryptomarkt lijkt vooral uit Amerika te komen.

Dit zijn de redenen voor druk op Bitcoin en cryptomunten

De daling werd ingezet door de Amerikaanse minister van financiën die de munt gisteren bij haar inauguratiespeech in verband bracht met het financiëren van terrorisme en witwasserij. Hierna volgde een aanval op de Bitcoin via social media. De ‘Tether Truthers’ beschuldigden de uitgever van Tether (USDT), iFinex, opnieuw van manipulatie van de Bitcoin. Vervolgens kwam de CIO van Guggenheim in een uitzending van CNBC ook met slecht nieuws. Hij voorziet dat de Bitcoin koers kan dalen tot $ 20.000,-.

Hierop reageerden de whales door massaal hun BTC naar de beurs te verplaatsen om te kunnen verkopen. Zo incasseren zij de recordrally na de winsten van eerder deze maand. Uiteraard worden andere handelaren nerveus bij whales-transacties.

Extra dreun door geruchten ‘double spend’ Bitcoin

De grootste klap werd echter uitgedeeld door BitMEX. Door onduidelijke communicatie leek het erop alsof zij een ‘double spend’ op de Bitcoin Blockchain hadden ontdekt. Dit betekent dat een Bitcoin 2 keer uitgegeven zou zijn. Die transactie zou desastreus zijn, aangezien daarmee de Blockchain (en dus het controlemechanisme op transacties) lek zou zijn. Inmiddels bevestigen meerdere experts dat er geen ‘double spend’ heeft plaatsgevonden, maar de schrik zit erin en zorgt in combinatie met de andere factoren voor een negatieve stemming.

Ook de Altcoins hebben te maken met negatieve koersen

Dat de markt de Bitcoin (grotendeels) volgt weten we, dus een negatief sentiment in de Altcoin-markt ligt voor de hand. Toch gebeuren daar ook zaken die aandacht verdienen. Zo leidt de val van de Bitcoin tot het wegvallen van dekking voor Bitcoin-opties. Deze worden dan door beurzen gedwongen geliquideerd. Dat betekent dat er dus veel aanbod in Altcoins is. Daarnaast krijgen diverse cryptomunten hun eigen slechte nieuws. Zo voorziet men voor Zilliqa (Zil) een koersval van wel 50% als het support level van $ 0,066 niet wordt verdedigd. Voor Ethereum (ETH) was er ook slecht nieuws over het vertrouwen in verdere koersstijgingen. Een van de vroege investeerders maakte bekend zijn winst te incasseren. Met een rendement van 14.900 % hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over recordkoersen.

Benoeming SEC-voorzitter leidt niet tot ommekeer

Ook het nieuws dat Joe Biden de huidige SEC-commissaris Allison Herren Lee heeft benoemd tot nieuwe voorzitter van de SEC leidt niet tot positief sentiment.

Voor de Bitcoin zijn alle ogen nu gericht op steunniveaus op $ 30.000,- en $ 28.000,-. Op langere termijn verwachten experts nog steeds dat de recordrally van de Bitcoin weer doorzet. Voor de korte termijn bieden de metrics op de Bitcoin-pagina van Tradeincrypto.com wellicht meer inzicht.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!