Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 4 dec 2017

Bitcoin (BTX) vs. Ripple (XRP): vijf verschillen die je moet kennen

Dankzij de explosieve groei van Bitcoin zijn digitale valuta een grote hype geworden. Veel kersverse investeerders stoppen hun geld in Bitcoin, maar er zijn natuurlijk ook andere interessante alternatieven. Cryptocoins die een stuk goedkoper zijn, en daarmee je veel rijker kunnen maken. Althans, mits ze ook echt meer waard worden. Een van de meest veelbelovende cryptocoins is Ripple.

Bitcoin vs Ripple

In dit artikel legden we je de basics van Ripple (XRP) uit. Al met al is het duidelijk dat het een potentieel zeer waardevolle munt is. Maar wat zijn nou echt de verschillen met Bitcoin (BTC)? We leggen je het in dit artikel allemaal uit. Ben je helemaal nieuw in dit wereldje? Check dan ons dossier voor toegankelijke uitleg over de basis, en artikelen over andere cryptocoins die je rijk kunnen gaan maken.

Verschil #1: het primaire doel

Het primaire verschil tussen Bitcoin en Ripple is hun oorspronkelijke doel. Bitcoin is jaren geleden ontwikkeld om het allereerste peer-to-peer cryptocurrency protocol te zijn. Oftewel, rechtstreekse betalingen tussen individuen en bedrijven, zonder een tussenkomende bank. Gedecentraliseerd. Bitcoin is in de eerste plaats een munt. Ripple is ontworpen om een betalingssysteem te zijn, waarop munteenheden overgedragen kunnen worden. Daarop wordt Ripple (XRP) verhandeld, een eigen cryptocurrency. Banken zouden in theorie het betalingssysteem Ripple kunnen gebruiken, zonder iets met de munteenheid te doen. Het is dus een tweeledig (doch sterk verbonden) product.

Bitcoin Ripple

Daarom trekken sommigen de status van Ripple als cryptocurrency dan ook in twijfel. Ripple is ouder dan Bitcoin, en begon in 2004. De munt Ripple werd pas gelanceerd in 2013. Het primaire doel was om veilige, snelle en gratis transacties te faciliteren, wereldwijd. Transacties zijn toepasbaar op elke soort asset. Of het nou digitale goederen, ouderwetse valuta of handelswaar is. De kracht van het systeem wordt nu gedemonstreerd met een eigen netwerk, waarop Ripple wordt verhandeld. De kans is klein, maar Ripple zou dus een wereldwijd succes kunnen worden, terwijl de munt zelf flopt. Headlines zoals “Bank X begint tests met Ripple” betekent dus niet per se dat jouw coins ook in waarde gaan stijgen.

Verschil #2: het minen

Bitcoins worden gemined door gebruikers. Daardoor komen er steeds weer nieuwe munten bij, al kost dat een hoop elektriciteit en heb je flinke hardware nodig om wat geld bij elkaar te schrapen. Daarom zijn er bijvoorbeeld sites die stiekem jouw computer gebruiken om berekeningen uit te voeren. Hier lees je hoe je dat kunt voorkomen. De makers van Ripple hebben al 100 miljard coins gemaakt voor de lancering. Van die 100 miljard worden 55 miljard Ripples gedistribueerd onder goede doelen, gebruikers en strategische partners. Ripples kunnen dus niet door gebruikers worden gemined.

Verschil #3: transactiesnelheid

Elke transactie met Bitcoins vereist mining. Complexe berekeningen moeten worden uitgevoerd om transacties op de Blockchain te verwerken. Hier kun je lezen hoe dat werkt. Wat voor dit artikel belangrijk is, is om te weten dat het daardoor lang kan duren voordat transacties worden uitgevoerd. Soms zelfs enkele uren. Ripple is daarentegen ontwikkeld als een betalingsnetwerk. Daarom worden transacties met Ripple (XRP) binnen vier seconden verwerkt. Een stuk sneller dus!

Verschil #4: gecentraliseerd vs gedecentraliseerd

Transacties met Bitcoins worden dus gedecentraliseerd verwerkt, op de Blockchain. Oftewel, zonder de tussenkomst van banken. Wil je Bitcoins kopen of verkopen? Dat moet alsnog op een gecentraliseerde exchange gebeuren. Een exchange die in theorie zou kunnen crashen, of verdwijnen. Met Ripple kun je rechtstreeks XRP kopen op zijn eigen netwerk. Dat is een verschil waar jij als gebruiker in de praktijk nooit last van zal hebben. Technisch gezien is het echter een belangrijk verschil.

Bitcoin

 

Verschil #5: informatie

Ripple kan elk soort informatie bijhouden op zijn netwerk. Of het nou de balans is van je rekening, of het aantal schoenen dat je hebt verzameld. Het Bitcoin netwerk houdt enkel transacties van Bitcoins bij, als een soort gigantisch huishoudboekje. Dat maakt de munt beperkter, maar wel krachtiger in zijn anonimiteit. Een simpel, doch gefocust doel. Ripple kan op verschillende manieren worden toegepast. Met Bitcoin weet je altijd waar je aan toe bent. Of dat een voordeel of een nadeel is, hangt vooral af van welk perspectief je beide munten bekijkt.

Meer lezen over cryptocurrencies? Hier leggen we je de basis uit. Check ook hoe je veilig je coins kunt opslaan, voor ze allemaal gestolen worden!

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin (BTX) vs. Ripple (XRP): vijf verschillen die je moet kennen
Sluiten