Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 jan 2018

Econoom geeft toe: kan de Bitcoin bubbel honderd jaar blijven bestaan?

De hype rondom Bitcoin en andere cryptocoins is nog altijd groot. Gerenommeerde economen en professoren zijn echter vaak cynisch. Zo noemde de bekende Yale professor en Nobel Laureaat Robert Shiller Bitcoin het beste voorbeeld van een bubbel. En wat doet een bubbel? Precies, barsten. In de meeste gevallen wordt die term dan ook in combinatie met een negatief advies gebruikt.

Gerenommeerde econoom nuanceert mening over Bitcoin

Oftewel: blijf ver uit de buurt van dit soort digitale munten. Toch nuanceert de gereputeerde econoom nu zijn mening, en anderen met hem. Tijdens een tv-interview bij CNBC geeft hij nu toe dat hij uiteindelijk niet weet wat hij van Bitcoin moet vinden. En dat terwijl hij dus eerder vertelde dat het verhaal van Bitcoin de koers drijft, niet de waarde.

Lees ook: zo kun je gratis oefenen met handelen in Bitcoin

Shiller: “Als Bitcoin heeft geen waarde, behalve als er een soort algemene consensus is dat het waarde heeft. Andere dingen zoals goud zouden nog steeds waarde hebben, ook als mensen het niet als een  investering zouden zien.” Duidelijk dus, de vooraanstaande econoom is nog steeds geen fan van de cryptocoin.

Bitcoin investeren

De nuancering zit ‘m echter in hoe lang een bubbel kan blijven bestaan. Je wilt natuurlijk niet in iets investeren, dat binnen enkele weken zal instorten. Shiller geeft nu echter toe dat die bubbel nog lang kan blijven voortbestaan: “Bitcoin kan totaal instorten en vergeten worden, en ik denk dat die kans groot is. Maar het kan ook nog vrij lang blijven voortbestaan voor dat gebeurt. Wellicht zelfs honderd jaar.”

De context van een bubbel is belangrijk. Stel de Bitcoin bubbel barst over 150 jaar, dan is dat voor jou nu geen reden om je zorgen te maken. Het grote gevaar zit echter in het feit dat het ook over een jaar kan gebeuren. Of vijf. Of vijftig. We weten het simpelweg niet. Wat echter wel interessant is, is de shift die je nu langzaam ziet ontstaan in hoe de oude garde over digitale munten denkt.

De vraag is eerder: welke munten blijven voortbestaan? Cryptocoins zijn digitaal, en brengen daardoor een breed scala aan verschillen, mogelijkheden en eigenschappen met zich mee. De consensus wordt dus onderbouwd door verschillende doeleinden.

Digitale context verandert discussie

Goud heeft bovenop de waarde die uit de consensus ontstaat, ook een intrinsieke waarde. Digitale munten zijn ongrijpbaar, per definitie. Je kunt ze niet omsmelten. Het zijn waardeloze stukjes code, die enkel in de juiste context hun waarde kunnen vasthouden. Steeds meer analisten en economen komen er echter op terug dat daardoor een bubbel op de korte termijn bestaat. De consensus en de investeringen leveren een sterkere basis dan men verwachtte.

Bitcoin kopen met ideal

Maar is dat genoeg om honderd jaar voort te bestaan? Wel voor digitale munten als een overkoepelende markt. De vraag is eerder: welke munten blijven voortbestaan? Cryptocoins zijn digitaal, en brengen daardoor een breed scala aan verschillen, mogelijkheden en eigenschappen met zich mee. De consensus wordt dus onderbouwd door verschillende doeleinden en een technische fundering.

Dat maakt Ripple bijvoorbeeld een compleet ander soort coin dan Ethereum. Wie weet staat dit jaar wel de cryptocoin op die hetzelfde doet als Bitcoin, maar dan beter. Sterker nog, volgens experts bestaat die munt al. De opmerkingen van Shiller kun je dus beter in de bredere context plaatsen: de kans dat cryptocurrency nog lang blijft bestaan, is groot. Welke munten dat zijn, blijft een grote gok. Bitcoin wordt te vaak als een soort overkoepelende discussieterm voor de gehele cryptomarkt gebruikt.

We zeggen het vaak, maar het blijft het herhalen waard: investeer in de technische basis van een munt, het doeleinde, niet de hype. De ene munt wil de euro vervangen, de andere munt is bedoeld om op een milieuvriendelijke manier bestanden te delen. In welk systeem geloof jij? Lees meer over grote cryptocoins in ons cryptodossier.

CNBC

Reageer op artikel:
Econoom geeft toe: kan de Bitcoin bubbel honderd jaar blijven bestaan?
Sluiten