Robert Kroes
Robert Kroes Tech 27 okt 2020

Bitcoin break: hoe verder? SOPR weet wellicht het antwoord

De tweede handelsdag zit er weer op voor de Europese markten en daarmee is het een mooi moment om de balans op te maken voor de Bitcoin en cryptomarkt. Bitcoin groeit hard, maar inmiddels lijken er twee kampen te ontstaan over de koersverwachting. Wij zetten de zaken op een rij.

Nu de Europese markten gesloten zijn gaat de Bitcoin weer snel omhoog. Wij bekijken de actuele situatie.

Bitcoin stijgt weer snel

Gisteravond leek het erop dat de Bitcoin de grens van $ 13.000,- prijs gaf, maar dat was te vroeg geredeneerd. We zien inmiddels dat de Bitcoin op het moment van schrijven een koers noteert van EUR 11.552,85 ($ 13.672,01) en dat is liefst 5,52% hoger dan gisteren. Daarmee heeft de BTC qua resultaat, zoals je in het overzicht met actuele cryptokoersen van Tradeincrypto.com kun zien, weer een koppositie in de cryptomarkt te pakken. Dit sterke herstel leidt echter tot twee kampen.

Bulltrend of koersval? Bitcoin verdeelt de markt

Zoals we vanmiddag al uitlegden lijken de komende dagen spannend te worden voor de koersontwikkeling van de Bitcoin. Daarbij is het natuurlijk positief dat de meeste signalen bullish zijn, maar een andere indicator laat een tegengeluid horen. De zogenoemde ‘fear and greed index’ laat zien dat investeerders ineens bijzonder gierig worden. Dit duidt erop dat zij hun winst willen incasseren en daarmee dus een koersdaling in gang zetten. Dat sluit aan bij de visie van beroepsanalisten die we gisterenavond deelden.

Daar tegenover staat dat veel andere factoren, zoals gezegd, een bullish trend indiceren. Wanneer deze inderdaad doorzet wacht er op EUR 13.900,- nog een fikse weerstand. Marktanalyses laten zien dat er daarna eigenlijk nauwelijks weerstand is tot $ 15.000,-. Daarmee ligt er dus een enorme bull-kans. Op basis van deze cijfers concludeert het ‘andere kamp’ dus dat alleen een onverwachte negatieve gebeurtenis met veel impact in de weg staat voor de Bitcoin om tot $ 15.000,- te stijgen.

Daarbij merkt men op dat er dan door media-aandacht en hoge rendementen een ‘FOMO’ (Fear of Missing Out, oftewel angst om de spreekwoordelijke boot te missen) ontstaat. Deze kan de koers dan richting recordwaardes duwen. Vraag is wie we nu moeten geloven.

Bepaalt SOPR het antwoord?

Een indicator die een antwoord op deze vraag kan geven is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). Deze indicator meet de variatie tussen de aankoopprijs en verkoopprijs van Bitcoins die op de BlockChain worden verplaatst. Zolang deze waarde positief is lijkt de markt bullish te blijven en zullen de institutionele beleggers, die steeds vaker uit ‘traditionele’ bedrijven bestaan, zich waarschijnlijk weinig zorgen maken.

Wanneer deze ratio is en er dus verliezen te lijden zijn is de reactie van traditionele bedrijven om snel uit te stappen. Als dit gebeurt zullen zij hun bezit snel verkopen (en dat kan relatief makkelijk gezien de lage transactiekosten), waardoor het aanbod toeneemt en er een sneeuwbaleffect ontstaat. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag aangezien we nog geen ervaringscijfers hebben over het gedrag van retail-investeerders bij een dalende Bitcoin en negatieve SOPR.

Het is daarom des te meer van belang om jouw eigen onderzoek te doen en zelf te beslissen of, wanneer en waarin je wilt investeren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin break: hoe verder? SOPR weet wellicht het antwoord
Sluiten