Robert Kroes
Robert Kroes Cryptocoins 15 januari 2020

Waarom Bitcoin Cash en Bitcoin SV (on)terecht hard stijgen

De investeerders in Bitcoin en andere cryptomunten zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ook de afgelopen dagen zijn de rendementen op Bitcoin en andere cryptomunten weer erg hoog en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. Wie de koersen echter nog kritischer bekijkt zal zien dat de Bitcoin bij lange na niet het snelste stijgt. Met name de twee afsplitsingen, Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV) doen het in de top van de markt beter. Vraag is hoe dit kan en of dit terecht is.

Waarom stijgt Bitcoin SV (BSV)?

Als we naar de crypto-analyses kijken zien we dat Bitcoin SV (BSV) snel stijgt. Zoals eerder uitvoerig uitgelegd komt dit door ontwikkelingen rondom oprichter Craig Wright. Hij claimt al jaren schuil te gaan achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar niemand gelooft hem. Nu hij voor een rechtszaak bewijzen zegt te hebben die het tegendeel bewijzen worden zijn volgers erg enthousiast. Volgens de korte versie zouden zij nu veel geld investeren om te profiteren van de toekomstige acties van Wright.

Wat gaat Craig Wright dan doen?

Wright heeft al eerder uitvoerig verklaard dat het hem niet uitmaakt of mensen hem geloven ten aanzien van zijn claims van Satoshi Nakamoto. Hij heeft wel gesteld dat de Bitcoin van nu niets meer met zijn munt te maken heeft. Daarom is hij in eerste instantie meegegaan met de afsplitsing door Bitcoin Cash (BCH) van Bitcoin. Omdat ook die koers hem niet beviel splitste hij zich later ook af van deze munt. Hij begon met de Bitcoin Satoshi’s Vision (Bitcoin SV of BSV genoemd) opnieuw. Hij heeft daarbij gezworen dat als hij zijn Bitcoin krijgt uitgekeerd, hij dit zal gebruiken om de koers van de Bitcoin kapot te manipuleren en te investeren in zijn eigen munt.

Daarbij heeft hij diverse patentclaims op de Blockchain gevestigd, die ook te maken hebben met vindingen van Satoshi Nakamoto. Hij dreigde eerder om, zodra ook hierbij vaststaat dat hij de eigenaar van die patenten is, hier actie mee te nemen. Kort gezegd mogen gebruikers van de Blockchain achter BSV zijn patenten kosteloos gebruiken. Met de beheerders van andere Blockchains wil hij óf een vergoeding voor BSV afspreken, óf juridisch aanpakken.

Waarom stijgt Bitcoin Cash dan?

Bitcoin Cash hoopt eigenlijk de ‘derde hond’ uit het bekende spreekwoord te worden. De gedachte is dat wanneer Wright erin slaagt zijn pseudoniem te bewijzen en vervolgens met het geld de Bitcoin ten gronde te richten, er een groep mensen zal zijn die én niet meer met de Bitcoin wil werken én niet naar de pijpen van Wright wil dansen. Zij zouden dan bij Bitcoin Cash een veilige toevlucht kunnen zoeken.

Is deze rally terecht?

Kort gezegd kan je stellen dat de rally altijd terecht is als de markt betaalt, maar er zijn wel drie kanttekeningen te maken. Ten eerste is de reputatie van Craig Wright niet voor niets ‘Faketoshi’.  Hij heeft eerdere claims niet kunnen bewijzen en ook bewijsmateriaal vervalst. Het is dus maar afwachten of de claim, die uiterlijk 3 februari a.s. moet zijn bewezen, ook waar is.

Ten tweede, als we ervan uitgaan dat het scenario van Wright inderdaad werkelijkheid wordt, is het nog maar de vraag of er genoeg vertrouwen in Bitcoin en cryptomunten overblijft om interessant te zijn. Immers, als het één man lukt om een munt met zo’n 70% marktaandeel kapot te maken is de markt natuurlijk ongelofelijk zwak.

Bij positief scenario wachten de halvings

Ten derde, zelfs alle wel goed verloopt en de markt in tact blijft is er een probleem op komst, namelijk de halving voor beide cryptomunten. De Bitcoin-halving wordt namelijk als positief gezien. Door relatief kleine blokken kunnen miners na een halving toch genoeg munten blijven minen. De blokken achter Bitcoin SV en Bitcoin Cash zijn echter veel groter. Hierdoor duurt het langer voordat een blok gemined kan worden.  Verder is de waarde van beide munten, ondanks de recente stijgingen, nog erg laag. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk voor miners om de BTC-kindjes te minen. Verwachting is dat zij terug zullen schakelen naar de originele Bitcoin.

Kortom, alle reden om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Waarom Bitcoin Cash en Bitcoin SV (on)terecht hard stijgen
Sluiten