Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin is in tweeën gesplitst: wat je moet weten over het nieuwe Bitcoin Cash

De beroemde Bitcoin is gesplit. Een belangrijk moment voor de cryptocoin, maar wat is er nou eigenlijk aan de hand? En wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin split: wat is er aan de hand?

Cryptocoins zijn fascinerende stukjes data. De meest populaire en bekende cryptocoin is de Bitcoin, een digitale munt die sommige vroege vogels binnen korte tijd multimiljonairs heeft gemaakt.

Dat maakt de munt zo bijzonder. Waar je normaliter al blij bent met een paar procent groei, kunnen cryptocoins binnen korte tijd tig keer zoveel waard worden.

Nog niet bekend met de Bitcoin? In dit artikel leggen we je uit wat het is, hoe het werkt en wat je ermee kunt. Dan ben je meteen op de hoogte van de basics.

Bitcoin Cash

Dit artikel gaat namelijk niet over Bitcoins, maar over Bitcoin Cash. Deze week is er namelijk uit pure noodzaak een nieuwe versie van de Bitcoin gemaakt. Maar waarom?

De Bitcoin is in de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid. Ondertussen neemt het tempo af, maar de digitale munt heeft zijn plafond nog lang niet bereikt.

Toch begon het platform tegen groeipijntjes aan te lopen. Bitcoin zijn gebouwd op een blockchain. Een blockchain is een openbare ledger. Daarin wordt alle transactie-gegevens opgeslagen.

Die data wordt na elke transactie toegevoegd aan de blocks waaruit de chain bestaat. Volg je het nog? Zie het als een huishoudboekje, waarin je al je uitgaven van je huishouden bijhoudt.

Het huishoudboekje van de Bitcoin is helemaal volgeschreven. Ja, er kunnen nieuwe pagina’s worden toegevoegd, maar toch heeft het gevolgen.

Daardoor worden transacties namelijk een stuk trager uitgevoerd. Op dit moment staat de teller op drie transacties per seconde. Dat lijkt veel, maar een partij als Visa voert duizenden transacties per seconde uit.

bitcoin

Opeens kan het uren duren voordat je betaling verwerkt wordt. Niet echt handig, gezien het de bedoeling is dat Bitcoin huidige munteenheden gaat vervangen.

Maak kennis met Bitcoin Cash

Daarom werd het tijd voor actie. Deze horde moet overwonnen worden om de snelle groei door te zetten en ervoor te zorgen dat Bitcoin serieus wordt genomen.

Daarom worden er twee maatregelen getroffen. Ten eerste worden er meer transacties per block toegestaan. Daardoor is er meer ruimte voor transacties, en duurt het dus minder lang voor ze verwerkt worden. Zo’n ingreep noemt men een soft fork.

Een prima oplossing, maar sommigen nemen geen genoegen met die keuze. Volgens hen is Bitcoin sowieso een verouderde munt, en is het tijd voor een verbeterde technologie. Maak kennis met Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash is een zogenaamde hard fork. Oftewel: een compleet nieuwe munteenheid. De nieuwe crytocoin gebruikt Bitcoin als basis, maar borduurt daar met zijn eigen technologie op voort. Zo kan de nieuwe munt bijvoorbeeld acht keer zoveel transacties per block verwerken. Nadeel: het systeem is zwaarder.

Je kunt het vergelijken met de Samsung Galaxy S8. Het nieuwe toestel is beter dan de Galaxy S7, maar beide toestellen blijven bestaan.

Andere waardes

Het grote verschil is echter dat de Bitcoin meer waard is dan Bitcoin Cash. Het zijn namelijk echt twee verschillende munten. Bitcoin Cash zal dus zelf voor zijn marktaandeel moeten vechten.

Op dit moment is een Bitcoin meer dan tweeduizend euro waard, terwijl een Bitcoin Cash rond de tweehonderd euro waard is. Dat is een groot verschil. Bitcoin Cash zal dat gat enkel kunnen dichten als men en masse geld steekt in de nieuwe munt.

Bitcoin Cash

Ook is de nieuwe munt grotendeels terug bij af als het om ondersteuning gaat. Bedrijven en diensten zullen de munt moeten gaan ondersteunen. Anders kun je alsnog niet je koffie betalen met je kersverse digitale munten.

Vergelijk het met je creditcard. Je kunt leuk met je pasje in de supermarkt gaan zwaaien, maar als ze dat betaalmiddel niet accepteren, dan kun je er niks mee.

Al met al vallen de gevolgen van de split dus mee. Toch is het zeer interessant, vooral omdat dit de eerste keer is dat zoiets op deze schaal gebeurt. Dit voorbeeld gaat dan ook ongetwijfeld als blauwdruk dienen voor vergelijkbare problemen en oplossingen in de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin is in tweeën gesplitst: wat je moet weten over het nieuwe Bitcoin Cash
Sluiten