Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 apr 2018

Centralisatie: bron van ellende voor Bitcoin en andere cryptocurrencies

Cryptocurrency is ontstaan vanuit de visie van Satoshi Nakamoto (de man achter Bitcoin) dat er een geldsysteem moest bestaan zonder de tussenkomst van een derde partij. Om dit te bereiken moeten er een aantal zaken worden gerealiseerd.

Centralisatie: vergif voor Bitcoin?

Hoe voorkom je dat een digitale asset zoals bitcoin wordt gekopieerd? Hoe realiseer je vertrouwen tussen twee partijen zonder dat deze partijen elkaar kennen?

Deze zaken worden bereikt door middel van cryptografie en de blockchain. De volledige technische details zijn te lezen in de whitepaper van Satoshi Nakamoto en hier zal ik niet verder over uitweiden.

Bitcoin daling

Bitcoin bestaat door middel van een transparant, decentraal ecosysteem. Het verhandelen van Bitcoin gebeurt voor het grootste deel dan weer gewoon via centrale platformen zoals exchanges en hier wringt de schoen. Deze exchanges worden centraal beheerd door een enkele partij en met de groei van cryptocurrency begint nu duidelijk te worden waarom dit niet wenselijk is.

Door de groei krijgen deze centrale partijen steeds meer macht, en macht corrumpeert. Deze exchanges zijn een commerciële partij en het doel van elke commerciële partij is natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. En dat lukt ze aardig.

Exchanges verdienen geld door de fees die betaald worden bij een transactie, een storting of een opname. Dit is nog een relatief normaal verdienmodel, de ellende begint bij de listing fees.

Er worden bedragen van enkele tonnen tot vele miljoenen gerekend om een cryptocurrency te listen op een exchange.

Decentralisatie

De prijs en het volume van een cryptovaluta neemt gigantisch toe naarmate het op meer exchanges te verhandelen is, en hier maken exchanges gretig misbruik van.

Er worden bedragen van enkele tonnen tot vele miljoenen gerekend om een cryptocurrency te listen op een exchange. Vaak is het enige criterium dat de betreffende partij over de brug moet komen met geld en dit zorgt ervoor dat veel discutabele coins een gigantische marketcap krijgen. Met geld wordt geld gemaakt.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

Ook andersom zorgt dit voor een bijzondere situatie. Coins die ‘gedelist’ (verwijderd) worden van een exchange zien een gigantische daling van waarde.

Bitcoin cryptocoins markt

Soms terecht; maar het feit dat een centrale commerciële autoriteit zoveel macht heeft over coins met een marketcap van vele miljoenen of miljarden is een bizarre cocktail die het vertrouwen in legitieme projecten geen goed doet.

Een oplossing kan er zijn in de vorm van decentrale exchanges, hiervoor waren lange tijd de voorwaarden niet aanwezig.

Enkele voorwaarden voor een decentrale exchange zijn snelle transacties en smart contracts, en we zien steeds meer blockchains deze voorwaarden realiseren. Dit is hard nodig ook want centrale partijen zorgen voor de grootste ellende in de wereld van cryptocurrency door hebzucht, hacks, scams en obscure deals die het daglicht niet kunnen verdragen.

Het laatste voorbeeld is dat de coin Ripple het bedrijf Coinbase (een hele grote cryptocurrency broker en exchange) een lening ter waarde van 100 Miljoen Ripple (XRP) bood voor het listen van Ripple.

Deze lening kon in Ripple of in dollars weer terugbetaald worden. Na het listen zou dit aantal Ripple natuurlijk een veelvoud waard zijn in fiatwaarde (dollars). Smerige praktijken waar we heel snel vanaf moeten.

Decentralisatie is niet voor niks een rode draad in de whitepaper van bitcoin die Satoshi Nakamoto in 2008 schreef en ik kan jullie allemaal aanraden dit document te lezen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!

?Lees ook: Bitcoin en Ethereum hebben slechtste kwartaal ooit achter de rug

Reageer op artikel:
Centralisatie: bron van ellende voor Bitcoin en andere cryptocurrencies
Sluiten