Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 feb 2019

Oeps: CEO neemt 145 miljoen dollar aan Bitcoin en meer mee zijn graf in

Cryptocurrencies als Bitcoin zijn vrij ontoegankelijk. In plaats van biljetten in je portemonnee of een spaarrekening bij de bank, ben je zelf verantwoordelijk voor je vermogen. Dat kan tot behoorlijk vervelende (juridische) situaties.

145 miljoen dollar aan Bitcoin en meer

Daar kwamen ze in Canada al helemaal op een nare manier achter. Wat doe je als de CEO van een uitwisselingsplatform voor digitale valuta plotseling komt te overlijden? Dat vraagstuk moesten de mensen van Quadriga CX de afgelopen maand beantwoorden.

Dat is een beurs voor cryptocurrencies. Er staat voor 145 miljoen dollar aan digitale munten op, waar de medewerkers zelf niet bij kunnen. Destijds is uit veiligheidsoverwegingen besloten dat enkel de CEO en oprichter erbij kan. Mocht het echt nodig zijn.

Daarin zagen ze geen beren op de weg, want de beste man, Gerald Cotten, was slechts 30 jaar oud. Onlangs kwam hij totaal onverwachts te overlijden, in India. De CEO streefde ernaar alles zoveel mogelijk te beveiligen. Enkel Cotten had de verantwoordelijkheid voor het vermogen en de financiële administratie.

Cold wallet

Cotten had het grootste deel van het geld dat op de beurs verhandeld werd, opgeslagen in een zogenaamde cold storage. Een cold wallet. Zo kun je bij eventuele hacks voorkomen dat hackers bij het complete vermogen kunnen. Door een groot deel van het vermogen te isoleren van je platform, is dat niet meer mogelijk. De kans dat gebruikers in een keer bij al het geld moeten, is immers nihil.

Vooralsnog een prima plan, ware het niet dat zelfs de weduwe van Cotten niet bij het geld kan komen. Hij heeft nooit de private keys gedeeld, of andere informatie die nodig is om het vermogen uit de cold wallet te halen.

Verschillende experts zijn vervolgens ingezet om de smartphone van Cotten te hacken. Vooralsnog zonder succes. Als noodgreep heeft men op de website van de onderneming een bericht geplaatst met het verzoek aan de rechtbank voor een voorlopige voorziening om de financiële belangen te beschermen. Of dat er ook van gaat komen moeten we even afwachten. De eerste hoorzitting staat in ieder geval voor vandaag op de planning.

Update: Gisteren hebben ze van de rechter 30 dagen extra gekregen om de codes te achterhalen. Een onafhankelijk advocaat gaat in opdracht van de rechtbank aan de slag. Gezien het feit dat de rechter niet overtuigd is dat de fondsen definitief weg zijn heeft hij het faillissement (nog) niet goedgekeurd. De onafhankelijk advocaat gaat o.a. bekijken of de beurs verkocht moet worden om beleggers te betalen.

Manners

Reageer op artikel:
Oeps: CEO neemt 145 miljoen dollar aan Bitcoin en meer mee zijn graf in
Sluiten