Robert Kroes
Robert Kroes Cryptocoins 28 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit gaat de Bitcoin de komende maanden merken van China

China speelt voor veel Bitcoin-investeerders momenteel een belangrijke rol. Toen de president de Blockchain omarmde dachten veel investeerders dat daarmee ook de rode loper voor de Bitcoin werd uitgelegd. Inmiddels blijkt die conclusie te vroeg te zijn. Sterker nog, China neemt in woord en daad afstand van cryptomunten. Daarbij speelt er in China een grote fraudezaak, de PlusToken-scam. Wij maakten een inschatting van de invloed China de komende maanden op de cryptomarkt zal hebben.

China neemt een prominente rol in bij de koers van de Bitcoin

OP 25 oktober drong het nieuws door dat de Chinese president de Blockchain omarmde. Veel investeerders dachten dat hiermee ook de rode loper voor cryptomunten werd uitgelegd en een mega-rally was het gevolg. Inmiddels weten we dat dit anders ligt. Cryptomunten worden door het regime als verwerpelijk gezien. Volgens Chinese staatsmedia heeft China haar zinnen gezet op een sanering van de cryptomarkt en volgt ze daarmee het ontmoedigingsbeleid dat ze sinds 2017 voert voor investeren in crypto. Sterker nog, waar de Chinese overheid eerst vooral de handel door Chinezen op beurzen aanpakte breidt zij nu haar aanpak uit.

Deze aanpak eist slachtoffers. Zo moeten beurzen sluiten en zijn de accounts van onder meer cryptobeurs Binance en Tron (TRX) op Weibo (het Chinese Twitter) gesloten. Daarnaast pakt men ook andere vormen van handel, zoals ‘over the counter trading’ en de handel via agenten aan. Op basis van nieuwsberichten vordert de overheid onaangekondigd per brief onmiddellijke sluiting. Uiteraard heeft dit invloed op Chinese beleggers. Zij halen hun cryptomunten van de beurs en bewaren die in persoonlijke wallets. Hoewel dit niet expliciet genoemd wordt zullen er ook genoeg investeerders zijn die hun investeringen in het buitenland onderbrengen en via een VPN-verbinding proberen op afstand te blijven handelen.

Bitcoin onder invloed van Chinese overheid

Deze ontwikkeling is uiteraard niet goed voor de koersen. Enerzijds blijkt een potentiële markt met honderden miljoenen of misschien wel miljarden targets (voor nu) onbereikbaar. Anderzijds wordt de bestaande Chinese crypto-industrie hard getroffen en weet niemand hoever China in deze wil gaan. Het handelen van de Chinese overheid zal dus de komende maanden een forse (naar verwachting negatieve) invloed op de Bitcoin-koers hebben.

PlusToken scam zorgt voor te veel aanbod

De zorg van de Chinese overheid komt niet helemaal uit de lucht vallen. China is namelijk in de ban van een gigantische exit fraude. Toen PlusToken met een donderend geraas als fraude uit elkaar klapte bleek dat men, naast veel andere cryptomunten, zo’n 200.000 Bitcoin had buitgemaakt. Hoewel er internationaal gezocht wordt naar het geboefte dat hierachter zit zijn de cryptomunten verdwenen. Analisten zien inmiddels dat de mensen achter deze megafraude de Bitcoins zo snel mogelijk proberen te verzilveren. Normaal gesproken gaan grote Bitcoin-transacties niet via beurzen maar via directe verkoop over naar een nieuwe eigenaar.

In dit geval is dat echter geen optie aangezien men dan de identiteit van de verkoper moet prijsgeven. Gezien de reputatie van het Chinese gevangeniswezen staan de katvangers voor dit klusje niet te dringen. Daarom dumpt men partijen op cryptobeurzen. Hierdoor is er een groter aanbod van Bitcoin dan verwacht, waardoor de prijs gedrukt wordt. Specialisten die de ontwikkelingen rond de fraude volgen verwachten dat het nog zo’n twee maanden zal duren voordat het prijsdrukkende effect van deze situatie is verdwenen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit gaat de Bitcoin de komende maanden merken van China
Sluiten