Robert Kroes
Robert Kroes Cryptocoins 25 mrt 2019

Manipulatie: cijfers rondom Bitcoin blijken grotendeels nep

Als je investeert in Bitcoin wil je uiteraard goede analyses doen. Je gaat dan op zoek naar data over handelsvolume en koersmutaties. Ook media die over Bitcoin berichten zoeken betrouwbare cijfers. Vaak wordt geciteerd uit de analyses van CoinMarketCap.com. Nu beweren onderzoekers dat 95% van de cijfers over de volume in de handel in Bitcoin vals is. Wij leggen uit hoe dit komt en geven een aantal voorbeelden van manipulatie met Bitcoin-cijfers. Zo kun je zelf zien of jouw handelsbeurzen wel echte handel tonen.

Wat is er gaande rond Bitcoin-cijfers?

Onderzoekers van het instituut Bitwise hebben onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de cijfers die de toonaangevende website met Bitcoin-statistieken, CoinMarketCap.com toont. Hun onderzoek toont aan dat 95% van de cijfers vals is. In werkelijkheid is de cryptomarkt veel kleiner, ordentelijker en beter gereguleerd dan men denkt.

Hoe komt CoinMarketCap aan foute Bitcoin-cijfers?

Op haar website legt zij uit hoe zij aan haar cijfers komt. Kort gezegd haalt men meerdere malen per minuut de cijfers van de koersen op 85 beurzen op. Deze cijfers worden gecontroleerd en bewerkt tot algemene analyses. Kort gezegd is de site dus afhankelijk van de cijfers die de betrokken beurzen opleveren. Bitwise deed een diepte-onderzoek naar die  cijfers en kwam tot schokkende conclusies. Veel beurzen manipuleren op grote schaal de cijfers.

Hoe manipuleren cryptobeurzen de Bitcoin-cijfers?

Grofweg hanteren de onderzochte cryptobeurzen drie methoden om de cijfers te sturen. Wij zetten ze hierna op een rij.

Kunstmatige orders in het grootboek

Als je naar het grootboek van een legitieme beurs kijkt zie je dat aankooporders en verkooporders elkaar afwisselen. Daarbij zie je een patroon dat zowel in volgorde van aan- en verkooporders, als in grootte varieert. De onderzoekers zagen bij gemanipuleerde cijfers vaak een gelijke verdeling van aan- en verkoopkoersen. De salderingen van deze paren kwamen meestal rond nul uit.

Abnormale spread

Als je op beurzen het verschil tussen de biedprijs en de vraagprijs van een koers bekijkt bereken je de zogenoemde spread. Deze spread is bij een normaal functionerende beurs niet te groot, zo is de Bitcoin spread ten tijde van het onderzoek 0,0003%. Sommige cryptobeurzen manipuleren zo dat er bijzondere spreads ontstaan. Zo zag men op sommige beurzen spreads die wel 3.400 maal hoger lagen.

Verhandelde bedragen

Over het algemeen hebben mensen de neiging om bij het handelen voor ronde getallen te gaan. Zo zullen mensen sneller 0,01 of 0,02 Bitcoin (ver)kopen dan 0,012345 BTC. Toch zien we beurzen waar de ronde getallen niet of nauwelijks aanwezig zijn. Ook de waarde van transacties zou moeten fluctueren. Sommige mensen beleggen $ 5.- en anderen misschien wel $ 5.000,-. Toch ziet men bij gemanipuleerde koersen vaak bedragen die bijvoorbeeld nooit onder $ 100,- liggen of andere patronen vormen.

Vreemd tijdverloop

Slapen doen we ‘s nachts, dus je zou verwachten dat er dan een daling in het aantal transacties te zien is. Ook zou je verwachten dat de grote cryptobeurzen (of in ieder geval de beurzen die zich als groot presenteren) dagelijks veel transacties moeten verwerken. De beurzen met gemanipuleerde koersen tonen langere periodes (soms wel dagen) zonder transacties. Ook zie je daar geen verschil in aantallen transacties gedurende dag.

Hoe reageert de markt op de gemanipuleerde Bitcoin-cijfers?

Gek genoeg bleef de markt rustig. De koersen veranderden niet noemenswaardig en ook de geschreven pers maakte er beperkt melding van. Des te meer reden om kritisch te zijn op experts die deze data gebruiken en zelf de actualiteiten in de gaten te houden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Voor de data in dit artikel maakten wij gebruik van het onderzoeksrapport van Bitwise.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Manipulatie: cijfers rondom Bitcoin blijken grotendeels nep
Sluiten