Robert Kroes
Robert Kroes Tech 9 sep 2020

Break: stapt Nederlandse opvolger Satoshi Nakamoto op bij Bitcoin?

Niet veel mensen weten dat de belangrijkst technische man van Bitcoin een Nederlander is. Deze onbekende grootheid, Wladimir J. Van Der Laan, dreigt nu op te stappen bij Bitcoin. Wij leggen uit wat er aan de hand is.

Naast alle investeringsperikelen rondom de Bitcoin is er natuurlijk ook enorm veel techniek nodig om de grootste cryptomunt ter wereld draaiende te houden. Hoewel Bitcoin gedecentraliseerd is en er geen directie is, is er wel een zogeheten “Core Dev”. Vrij vertaald ‘belangrijkste ontwikkelaar’. Deze rol is thans in handen van een Nederlander die graag anoniem blijft bij het grote publiek, Wladimir J. Van Der Laan. Volkomen onverwacht en voor zijn doen buitengewoon openlijk maakt hij bekend dat hij overweegt om te stoppen.

Wat is de rol van Wladimir J. Van Der Laan binnen Bitcoin?

Toen de illustere Satoshi Nakamoto aan de Bitcoin begon was hij verantwoordelijk voor zowel de commerciële als de technische kant. Hij besloot dat de Bitcoin decentraal moest zijn. Dit betekent dat er geen traditionele directie is. Toen de Bitcoin tot ontwikkeling kwam werd het allemaal te veel voor Nakamoto om alles zelf te blijven doen. Daarom besloot hij de technische kant van de ontwikkeling van de Bitcoin over te dragen aan de Amerikaan Gavin Andresen. Om zonder centrale leiding toch duidelijk te maken dat hij dé technische man van Bitcoin was kreeg hij de titel ‘Core Dev’ mee. Hij vervulde die rol tot 2014. Zijn opvolger werd de publiciteitsschuwe Nederlander Wladimir J. Van Der Laan.

Van Der Laan is sindsdien de Core Dev van de Bitcoin en verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen en betrouwbaarheid van de techniek binnen Bitcoin. Dit is een belangrijke taak, want door de open structuur van de munt mag iedereen overal over mee praten, dus ook over het technische gedeelte. Juist daar ging het maandag mis.

Wladimir J. Van Der Laan wil stoppen bij Bitcoin

Naast Van Der Laan zijn er meer mensen die zich met de technische gang van zaken bij Bitcoin bezig houden. Een van die mensen is Jonas Schnelli. Hij is tevens oprichter van beveiligingsbedrijf Shift Cryptosecurity. Net als Van Der Laan heeft hij binnen Bitcoin een ijzersterke reputatie. Toch ligt hij op ramkoers met Van Der Laan en dat kwam naar buiten in een Tweet. Hij verweet Van Der Laan te veel leiding te willen nemen en bovendien lui te zijn.

Geheel tegen de verwachting in reageerde Van Der Laan en hij was voor zijn doen bijzonder open. Zelfs zo open dat de Bitcoin-gemeenschap in shock is. De Tweets kun je hierna lezen. Voor de goede orde, orionwl is de gebruikersnaam van Van Der Laan.

Spraakverwarring leidt tot onthulling

Het gezegde “voor deze sh*t krijg ik niet genoeg betaald” werd, zoals je ziet door Van Der Laan in het Engels vertaald. Klaarblijkelijk is de figuurlijke betekenis nogal Nederlands van aard. Bitcoin-fans dachten namelijk dat Van Der Laan vond dat hij letterlijk te weinig geld kreeg en startten een crowdfunding. Klaarblijkelijk was Van Der Laan nogal verrast door deze actie. Hij reageerde namelijk wederom erg open en deed een gevoelige onthulling.

Inderdaad, hij geeft aan dat hij misschien wel klaar is met cryptomunten. Sindsdien heeft nagenoeg de hele cryptogemeenschap zich in de discussie gemengd met dankwoorden en oproepen om even rust te nemen en daarna vooral te blijven.

In een laatste, wat cryptische, Tweet bevestigt hij dat hij er klaar mee is en vooruit wil. Het is alleen niet heel duidelijk of hij daarmee op zijn rol bij Bitcoin of de discussie doelt.

Wij hebben de heer Van Der Laan inmiddels om een reactie gevraagd en zullen het artikel updaten als we die ontvangen.

Of dit invloed zal hebben op het koersverloop van de Bitcoin moet uiteraard blijken. Deze statistieken kunnen dat wellicht duiden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Break: stapt Nederlandse opvolger Satoshi Nakamoto op bij Bitcoin?
Sluiten