Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 sep 2018

Bitcoin cormeback: 2018 is een briljant bouwjaar voor de cryptomarkt

Bitcoin heeft in 2018 flink in moeten leveren, ten opzichte van eind 2017. Onlangs checkten we hoeveel je nu verloren zou hebben, stel je had eind vorig jaar 1000 dollar in de top vijf cryptocurrencies gestoken. Het antwoord blijft toch echt schrikken.

Correctie Bitcoin is juist gunstig

We zitten dus in een bear market. In principe geen reden tot paniek, vooral niet wanneer je rustig een stapje terugneemt en uitzoomt. Dan zie je dat Bitcoin en andere coins nog steeds fantastische groei hebben gerealiseerd. Ook nu nog.

Door de explosieve korte termijn van eind vorig jaar zijn we echter verwend geraakt. Erik Voorhees, CEO van het zeer populaire crypto-handelsplatform ShapeShift, ziet de huidige bear market juist als een goed teken voor de lange termijn. Volgens hem is het namelijk cruciaal voor het bouwen van een stevige fundering en infrastructuur:

“Bear markets zijn voor bouwers. De kalmte, de stilte, de desillusie. Terwijl de wispelturigen en mooi weer-klanten geplaagd worden door nerveuze onzekerheid, worden de bouwers de basis van de markt. Ze verzamelen de bouwmiddelen voor de torens van morgen,” aldus Voorhees.

De correctie van dit jaar is met zijn 67 procent zelfs de kleinste sinds 2010!

Overigens is 2018 lang niet het eerste jaar met een gigantische correctie. Pas sinds vorig jaar krijgt Bitcoin veel mainstream aandacht, en daarmee ook de rest van de cryptomarkt. Voor de meeste investeerders lijkt het dan ook een unieke, zeer hopeloze situatie.

Bitcoin Erik voorhees
Erik Voorhees

2018 was lang niet de grootste correctie

Doorgewinterde investeerders weten dat het anders in elkaar steekt. In de afgelopen acht jaar kampte Bitcoin met vijf grote correcties: in 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018. De daling van dit jaar is met zijn 67 procent zelfs de kleinste sinds 2010!

Dat is een verhelderend perspectief, dat veel mensen missen. Niemand weet hoe de toekomst van de markt eruit ziet, maar op basis van de afgelopen acht jaar valt de huidige situatie alles mee. Het is echter maar de vraag hoeveel altcoins nog terug zullen komen.

Bitcoin incasseerde eerder al vier keer een correctie van 80 procent. Ervaren handelaren van het eerste uur zullen dus niet gek opkijken van de huidige markt. Dat neemt echter niet weg dat veel investeerders een hoop geld hebben verloren.

We hebben continu dat soort bubbel-cash-bouw-fases in crypto

De mainstream hype en aandacht zorgde voor een gedeeltelijke dubbel. Voorhees en andere experts zoals Coinbase CTO Balaji Srinivasan benadrukken dat de correctie nodig is, om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars en bedrijven in de sector de benodigde infrastructuur kunnen neerzetten. Anders kan de volgende golf aan interesse en vraag niet verwerkt worden.

?Lees ook: Domino-effect: Bitcoin en Ethereum leveren flink in

Als de vraag van eind vorig jaar had doorgezet, dan hadden de blockchain-netwerken niet de verdere groei kunnen dragen. Je zag de problemen begin dit jaar al opduiken rondom de transactietijden van grotere munten.

“De reden dat cryptocurrencies het toch volhielden, is dat er na 20111 een bubbel was. Toen het daalde, daalde het niet helemaal naar nul. Het stabiliseerde, en bleef maar terugkomen. Toen wist ik het haast zeker: ‘oké, dit is een ding voor de lange termijn, het gaat niet naar de nul.’ Dat was een echt bouwjaar. We hebben continu dat soort bubbel-cash-bouw-fases in crypto,” aldus Srinivasan.

 

CCN

Reageer op artikel:
Bitcoin cormeback: 2018 is een briljant bouwjaar voor de cryptomarkt
Sluiten