Robert Kroes
Robert Kroes Tech 27 jun 2019

De Bitcoin klapt in elkaar en dit zijn de schuldigen

Het was te verwachten, na de enorm snelle koersontwikkeling van $ 10.000,- op zaterdag naar bijna $ 14.000,- gisteren vindt er vandaag een fikse correctie plaats. De Bitcoin verliest en andere cryptomunten schrijven het verlies inmiddels in dubbele cijfers. Wij vroegen ons af wat er gebeurd is en analyseerden de situatie. Inmiddels kunnen wij 4 ‘schuldigen’ aanwijzen. 

Cryptobeurzen ondermijnen de Bitcoin

Deze keer ligt de schuld vooral bij cryptobeurzen. Het ging gisteravond al mis bij Coinbase. Nadat een grote belegger zijn belangen verkocht volgde er een zogenaamde flash crash. Hierdoor daalden de koersen snel en wilden veel mensen handelen. Dit leidde ertoe dat de servers van Coinbase overbelast raakten waardoor de site ruim een half uur uit de lucht ging. Toen de site weer online kwam hadden veel mensen de kans om te handelen gemist. Wat volgde was nog erger. De servers hebben alle automatische orders die op grond van de koersen uitgevoerd zouden moeten worden in de tijd dat de site down was alsnog uitgevoerd toen de site weer online kwam. De koers was toen natuurlijk anders dan mensen hadden gewild. Dit had veel klachten tot gevolg en leidde tot onzekerheid onder beleggers. Cryptobeurzen Binance, Bitfinex en Deribit kampten met vergelijkbare problemen.

Deze gebeurtenissen zorgden voor wantrouwen onder beleggers. Een fiks aantal van hen besloot de winst te verzilveren en uit te stappen. Er gebeurde echter nog meer.

Cybercriminelen slaan toe

Toen de markt enigszins bekomen was van de haperende beurzen bracht het nieuws over een andere cryptobeurs een volgende schokgolf teweeg. Uit Singapore kwam het bericht dat cryptobeurs Bitrue gehackt was en ruim 5 miljoen dollar aan Ripple (XRP) en Cardano (ADA) was verloren. Hoewel de markt normaliter niet meer reageert op hacks was dit geval een uitzondering. Deze had wellicht te maken met de problemen van eerder die avond, die ik hiervoor beschreef.

De cryptomarkt corrigeert zichzelf

De markt zelf, met name de Bitcoin reageerde nogal oververhit toen afgelopen zaterdag de koers door de $ 10.000,- brak. Een ongezonde rally brak uit waarbij de koers met 33% steeg in enkele dagen. Een correctie door speculanten die ‘snelle winst’ nemen is dan te verwachten. In elke rally is wel een correctie waar te nemen.

Jij als crypto-investeerder zelf

Deze laatste reden voor de koersdaling is uiteraard een knipoog, maar er zit wel een serieuzere gedachte achter. Het is immers altijd de investeerder die het sentiment in de markt bepaalt. Veel mensen die nu uitstappen hebben klaarblijkelijk geen vertrouwen in de verwachtingen voor de Bitcoin in de komende maanden. Daarnaast automatiseren veel investeerders hun transacties steeds verder. Hierdoor ontstaat, bijvoorbeeld in geval van een stop-loss, een sneeuwbal-effect. Immers als de koers daalt tot de stop-loss geraakt wordt zal de stop-loss op dat moment automatisch tot verkoop overgaan. Hierdoor daalt de koers verder waardoor de kans bestaat dat een volgende stop-loss geraakt wordt.

Relativering voor de Bitcoin

Ondanks dat de koersen inderdaad flink dalen zien we dat de Bitcoin op het moment van schrijven (20.20 uur) nog steeds een koers noteert van $ 11.044,-. Dat is inderdaad een fikse daling ten opzichte van het hoogtepunt van gisteren toen de koers net onder de $ 14.000,- bewoog. Wie echter vorige week had verteld dat we een koers van $ 11.000,- als een daling, flash crash of ‘dumprate’ zouden zien was waarschijnlijk meewarig aangekeken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
De Bitcoin klapt in elkaar en dit zijn de schuldigen
Sluiten