Is er een duidelijke link tussen Bitcoin en criminaliteit?

Hoewel behoorlijk wat verschillende mensen bezig zijn met Bitcoin, blijft de cryptocurrency een soort imago behouden dat het gelinkt is aan criminele activiteiten. Het lijkt wel alsof mensen en overheden het meteen al wat dubieus vinden als er bitcoins of andere cryptocoins in het spel zijn. De waarheid is echter dat cryptocurrencies er mogelijk juist beter voor geschikt zijn om criminele transacties op te sporen en dat ze niet gericht zijn op het helpen van criminelen (uitzonderingen daargelaten).

Cryptocurrencies negatief in het nieuws

Het is niet zo vreemd dat heel wat mensen Bitcoin en altcoins associëren met criminele activiteiten. Om de zoveel tijd verschijnt er wel weer iets in het nieuws, dat deze associatie lijkt te versterken. Zo werd een groep mensen bijvoorbeeld eerder in het jaar aangepakt door de Amerikaanse Federal Trade Commission, omdat ze verdacht werden van fraude.

Ze zouden bezig zijn met een dubieus investeringssysteem en mensen Litecoins en Bitcoins afhandig te maken. Iemand anders werd toen ook aangepakt voor het promoten van de cryptocurrency Jetcoin, welke ook dubieus zou zijn. Natuurlijk zijn er dubieuze dingen die gebeuren in de cryptocurrencywereld, maar dat is niet standaard zo en gebeurt ook met normaal geld.

Bitcoin en criminelen

Bitcoin voor criminele transacties

Ook heerst er het idee dat cryptocurrencies voor criminelen ideaal zijn om transacties mee uit te voeren. Nu is het wel zo dat Bitcoin en andere digitale valuta inderdaad worden gebruikt om te betalen binnen het criminele circuit.

Aan de andere kant zijn er toch ook behoorlijk wat dollars gebruikt om dezelfde activiteiten te financieren. Overigens zouden criminelen tegenwoordig Bitcoin minder spannend vinden om mee te betalen op de Dark Web door de hoge transactiekosten en zouden ze Dash en Litecoin wat interessanter vinden.

Transacties transparant met blockchain

Hoewel sommige cryptocurrencies er inderdaad op gericht zijn om transacties anoniem te houden, is het eigenlijk juist zo dat door de blockchain transacties transparanter worden. Achteraf kan er ook niet gesjoemeld worden met gegevens die op de blockchain zijn vastgelegd, wat juist ervoor zorgt dat er in principe makkelijker bewijs verzameld zou kunnen worden.

Bitcoin kat

Digitale transacties tracken

Er zijn verschillende bedrijven, zoals Chainalysis, die actief bezig zijn met het tracken van digitale transacties welke geassocieerd worden met criminele activiteiten. Het bedrijf helpt bijvoorbeeld met het tracken van losgeld om de uiteindelijke ontvanger te kunnen achterhalen. Ook helpen ze banken, exchanges en Bitcoin bedrijven om te voldoen aan bijvoorbeeld de veiligheidsvereisten.

Met de komst van steeds meer regelgeving met betrekking to cryptocurrencies, zou het kunnen dat de crypto’s eindelijk van hun negatieve imago afkomen en dat er steeds meer institutionele investeerders komen. Wie weet dat ons hele financiële systeem uiteindelijk overstapt op de blockchain. Volgens de CEO van de fintech firma Circle zou uiteindelijk alle geld een cryptocurrency worden.

Readwrite

Reageer op artikel:
Is er een duidelijke link tussen Bitcoin en criminaliteit?
Sluiten