Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo dramatisch is de crisis voor de Bitcoin en cryptomarkt

Het Coronavirus leidt tot grote paniek op de financiële markten en de cryptomarkt is daarop geen uitzondering. De Bitcoin leidt draconische verliezen en de diverse Altcoins doen het zo mogelijk nog slechter. Er is echter één groep winnaars. Wij plaatsen het Bitcoin-drama in perspectief.

Hoe groot is het verlies voor de Bitcoin?

De Bitcoin moet enorm inleveren. In de afgelopen twee dagen daalden de koersen met meer dan 30% en ten opzichte van vorige maand halveerde de munt in waarde. Zoals we in het onderstaande live-overzicht zien laat ook de instorting van de Aziatische beurzen haar sporen na.

bitcoin en top 10 cryptomunten nog steeds in crisissfeer. Live koersen vastgelegd om 9.55 uur.
bitcoin en top 10 cryptomunten nog steeds in crisissfeer. Live koersen vastgelegd om 9.55 uur. bron: Tradeincrypto.com

Welke investeerders zijn het zwaarst getroffen?

Uiteraard zijn de investeerders die de cryptomunten kopen getroffen. Zij kunnen echter zelf bepalen wanneer zij verkopen. De chaos is veel groter bij de investeerders die in opties handelen. Zij geven hun portefeuille met cryptomunten in onderpand als tegenwaarde voor de opties die zij kopen. Wanneer er zulke snelle dalingen plaatsvinden is die waarde natuurlijk razendsnel minder. Wanneer de waarde niet voldoende is om de risico’s uit de opties te dekken zal het platform automatisch tot liquidatie van het onderpand overgaan. Dat gebeurde gisteren dan ook.

Het grootste optieplatform ter wereld, BitMEX liquideerde een recordaantal bezittingen van investeerders met een tegenwaarde van $ 863 miljoen in één dag. Ook vanmorgen ging de liquidatiegolf door en werd er $ 450,- miljoen geliquideerd.

Bitcoin verliest, maar toch blijven er winnaars

Wie denkt dat de situatie alleen maar verliezers kent komt bedrogen uit. Gisteren zagen we al een recordrendement van meer dan acht miljoen procent en ook in de afgelopen 24 uur waren er winnaars in de ellende. Het blijkt namelijk dat een groep investeerders weliswaar hun verlies nam bij de Bitcoin en grote cryptomunten, maar niet uit de markt van cryptomunten stapte. Zij ‘parkeerden’ hun geld bij zogenoemde stable coins. Dit zijn cryptomunten waarvan de waarde gegarandeerd is door het aanhouden van tegenwaardes zoals goud en de Amerikaanse dollars.

Wat kunnen we voor de Bitcoin en de cryptomarkt verwachten?

Cijfers van Tradingview laten zien dat de cryptomarkt vorige maand $ 301 miljard bedroeg. Inmiddels is daar op het moment van schrijven nog een marktkapitalisatie van $ 146,2 miljard van over en daarmee is de markt nagenoeg gehalveerd. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor het vertrouwen. Toch lijken niet alle seinen op rood te staan. De verwachtingen voor de Bitcoin en cryptomarkt lees je in dit artikel.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo dramatisch is de crisis voor de Bitcoin en cryptomarkt
Sluiten