Bitcoin, crypto en belastingaangifte. Dit wil je (niet) weten!

Tech Robert Kroes 2 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen natuurlijk weer bezig met de aangifte Inkomstenbelasting. Een van de onderwerpen is dan belastingaangifte, Bitcoin en crypto. Moet je eigenlijk belastingaangifte doen over jouw cryptobezit? Zo ja, hoe geef je belasting over Bitcoin en crypto op? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel. We beginnen natuurlijk met de belangrijkste vraag.

Moet je over crypto belasting betalen?

Het antwoord op deze vraag is in de meeste gevallen ‘ja’, toch zijn er enkele uitzonderingen. We bespreken eerst de uitzonderingen en gaan daarna in op de diverse situaties en hoe je deze in jouw aangifte inkomstenbelasting moet behandelen.

Is Bitcoin en crypto belastingvrij?

In sommige gevallen is een bezit in Bitcoin en crypto inderdaad belastingvrij. Dit kan het geval zijn wanneer je je bezig houdt met het minen van Bitcoin of andere cryptomunten, maar alleen wanneer de kosten hoger zijn dan de opbrengsten.

Een ander geval is het handelen in crypto. Dit wordt hetzelfde gezien in handelen als vreemde valuta. Zolang het dus puur de speculatie op koerswinst is hoef je dus geen inkomsten op te geven. Kosten kun je echter ook niet aftrekken.

Voor de rest van het artikel focussen we ons op belasting over het bezit van Bitcoin en crypto. Als je denkt dat je onder één van de uitzonderingen valt kun je hier meer lezen over crypto en belasting.

Hoe betaal je belasting over Bitcoin en crypto?

De belastingdienst hanteert als grondslag voor de berekening van jouw belastbaar inkomen uit Bitcoin en crypto jouw saldo op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Als je dus aangifte inkomstenbelasting 2021 doet moet je aangifte doen over de waarde van jouw cryptobezit op 1 januari 2021.

Hoe bereken je de waarde van Bitcoin en crypto op 1 januari?

Ieder platform hanteert zijn eigen beurskoers voor Bitcoin en cryptomunten. Je kunt dus het beste op het platform/de platformen waar je per 1 januari 2021 jouw Bitcoin en andere crypto had de koersen en jouw saldi per 1 januari 2021 opzoeken. Zo kun je de waarde van jouw cryptobezit per 1 januari berekenen.

Wat moet je doen met crypto die je in 2021 gekocht of verkocht hebt?

Voor de belastingdienst maakt het niet uit wat je gedurende het jaar aan cryptobezit kocht of verkocht. Men kijkt puur naar de waarde op 1 januari. Als je dus op 1 januari 100 had en alles op 2 januari verkocht geef je 100 aan. Als je op 1 januari 0 had, maar op 2 januari 100 kocht geef je 0 aan.

Hoe verwerk je de waardestijgingen/-dalingen van Bitcoin en/of crypto in 2021?

Ook hier geldt dat de belastingdienst puur naar de waarde op 1 januari 2021 kijkt. Als jouw crypto gedurende het jaar meer of minder waard geworden is maakt dit voor de belastingopgave dus niet uit.

Waar geef je het bezit van Bitcoin en cryptomunten aan?

Het bezit van Bitcoin en crypto ziet de belastingdienst als inkomsten uit vermogen en wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Deze bestaat uit 3 schijven. De bedragen per schijf gelden voor alle inkomsten uit vermogen. Dit betekent dat je, als je naast bezit van Bitcoin en/of andere crypto nog meer inkomsten uit vermogen hebt, je het totaal inkomen moet nemen.

Daarnaast gelden er specifieke bepalingen als je een (toeslag)partner hebt. Alle informatie over berekening van belasting over inkomen uit vermogen kun je hier vinden. Uiteraard zijn wij geen belastingdeskundigen en willen wij ook geen belastingadvies geven. Doe daarom altijd zelf onderzoek en/of raadpleeg een belastingadviseur.

Mag ik kosten voor het bezit van Bitcoin en crypto aftrekken?

Nee, dat mag helaas niet. De belastingdienst kijkt naar de waarde op de peildatum 1 januari van ieder jaar. Kosten gedurende het jaar blijven dus buiten beschouwing.

Minderjarige kinderen en cryptobezit, hoe werkt dat?

Als jouw minderjarige kinderen zelfstandig in crypto handelen kunnen ze nog geen eigen aangifte doen. Je moet hun cryptobezit dan, eveneens tegen de waarde per 1 januari, optellen bij jouw vermogen. Uiteraard gelden hier ook bepaalde overwegingen bij het verdelen van die toekenning onder de aangifte van de (gescheiden) ouders. Ook dit is voer voor een goede belastingadviseur.

Kan de belastingdienst jouw crypto zien?

Sommige mensen vragen zich af of de belastingdienst jouw crypto kan zien. Zij overwegen dan ook hun cryptobezit niet op te geven. Dat is echter een misverstand.

De belastingdienst kan jouw crypto namelijk wel degelijk zien. Sterker nog, sommige crypto-platformen geven het cryptobezit van hun klanten op eigen initiatief door aan de belastingdienst. Beleggingsplatform eToro kwam hier in 2019 uitgebreid mee in het nieuws. Als je bij de vooraf ingevulde aangifte bij ‘inkomsten uit vermogen’ al een bedrag als inkomsten uit Bitcoin of crypto ziet staan kun je ervan uitgaan dat het platform al opgave van jouw cryptobezit (voor zover bij hen bekend) heeft gedaan.

Daarnaast zijn Nederlandse en Europese beleggingsplatformen verplicht te voldoen aan KYC-regelgeving. Dit houdt in dat zij ongebruikelijke transacties sowieso moeten melden. Ook kan de belastingdienst of politie in het kader van onderzoek jouw gegevens en bezittingen opvragen bij een (crypto)beleggingsplatform als zij onder het Nederlands/Europees toezicht valt.

Overigens kan de belastingdienst en/of politie ook bankrekeninggegevens opvragen om te zien of je betalingen aan cryptoplatformen hebt gedaan of van platformen hebt ontvangen.

Als de belastingdienst overigens verzwegen crypto- of Bitcoin bezit constateert ziet zij dit als ‘verhuld vermogen’. Dit kan leiden tot fikse boetes en zelfs strafvervolging.

Leuker kunnen we het niet maken, maar hopelijk maakt deze uitleg het verwerken van Bitcoin- en cryptobezit in jouw aangifte inkomstenbelasting wel makkelijker.

Benieuwd naar de live Bitcoin prijs of meer weten?

Na alle formaliteiten kunnen we het niet laten om je een blik op de waarde van Bitcoin en crypto te gunnen. Op de site van Tradeincrypto.com zie je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen.

Ook zijn we er natuurlijk als je meer wilt weten over (crypto)beleggen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen