WANT crypto break: Bitcoin + crypto herstel na zwarte zondag + FVD coin?

Tech Robert Kroes 19 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn we halverwege de eerste handelsdag op de Europese financiële markten. Na de ineenstorting van de koersen op wat we gerust ‘zwarte zondag’ mogen noemen was het de vraag hoe de prijs van de Bitcoin en andere cryptomunten zou reageren. Wij blikken terug op de gebeurtenissen die tot zwarte zondag leidden en kijken vooruit naar wat er te verwachten valt. Tot slot bekijken we de gedachten van Thierry Baudet over een mogelijke ‘Forum Coin’.

We beginnen uiteraard met de actuele prijs van de Bitcoin en top 25 cryptomunten.

Bitcoin en cryptomarkt herstellen na ‘zwarte zondag’

Op het moment van schrijven noteert de prijs van de Bitcoin EUR 47.498,19 ($ 56.829,09) en dat is even schrikken na de koers die tijdens onze koersverwachting van afgelopen zaterdag op de borden stond. Toch is deze prijs 4,50% hoger dan gisteren rond deze tijd.

Ook de overige cryptomunten verloren zwaar op zwarte zondag. Op dit moment herstellen de koersen echter sterk. Neo (NEO) stijgt het hardst met een + 48,64% en ook veel andere cryptomunten schrijven het herstel in dubbele cijfers. Dit laat onverlet dat veel koersen in geld nog lager liggen dan afgelopen vrijdag omdat de stijging vooral het herstel na gisteren uitdrukt. Uiteraard kun je het verloop van de live cryptoprijzen ook vandaag volgen op Tradeincrypto.com.

Wat gebeurde er tijdens ‘zwarte zondag’?

Er was een combinatie van 3 factoren, die ieder op zich niet heel bijzonder waren. Veel particuliere beleggers begonnen echter verbanden te zien en gingen massaal over tot verkoop. Hierdoor kwam er een sneeuwbal-effect op gang dat we vaker zien bij sterke volatiliteit. We bespreken kort de 3 factoren.

Allereerst was er een tweet van FXHedge die aankondigde dat de Amerikaanse autoriteiten financiële instituten zou aanklagen voor witwassen omdat zij cryptomunten gebruiken. Aangezien dit niet in handen is van de U.S. Treasury, er verder geen bevestiging kwam en dit account bekend staat om nepnieuws wordt vooralsnog aangenomen dat dit nepnieuws is. Zoals je aan de cijfers ziet zorgde dit nepnieuws wel voor veel roering op Twitter.

Vervolgens begonnen de hash rates voor Bitcoin (die vaak een indicatie geven van interesse) snel te dalen. De bekende analist Willy Woo meldde dat er een grote stroomstoring in China was die veel miners trof en dat er dus eigenlijk weinig reden tot zorg was. Desalniettemin telden veel geschrokken investeerders de gebeurtenissen op, waardoor er nog meer verkocht werd. (De hele uitleg van Willy Woo lees je in de draad onder deze post).

Hierdoor werden de long posities in Bitcoin futures getriggerd omdat de dekking (leverage) wegviel. Dit met het gevolg dat veel cryptobeurzen automatisch de portefeuilles liquideerden. Volgens gegevens is er meer dan $ 9 miljard vrijgekomen, waardoor dus ook het aanbod van andere cryptomunten sterk toenam en de koers dus daalde. Tot slot traden veel mensen met autobots (waarover je hier meer kunt lezen) en dat betekende dus automatische verkopen.

Uiteindelijk stagneerde de markt pas toen men zo’n 20% aan waarde had ingeleverd. Vraag is uiteraard hoe nu verder?

Herstelt de cryptomarkt van deze zwarte zondag?

Om te beoordelen wat de impact is van deze dreun moeten we in het achterhoofd houden dat we vrijdag al dalingen zagen nadat de Turkse Centrale Bank bekend maakte Bitcoin te verbieden en er eerder vorige week een sterke stijging richting koersrecord was. Los van de gebeurtenissen van zwarte zondag zagen we dus al een correctie. Deze is logisch verklaarbaar.

Wanneer we de paniek dus even vergeten en cijfermatig analyseren met bijvoorbeeld de Fibonaccy analyse zien we dat de prijsbeweging nog steeds duidt op een reguliere correctie in een ‘normale’ bull run. Het herstel van vanochtend bevestigt dit. Zolang de Bitcoin boven de $ 50.000,- blijft lijkt de bull-rally niet in gevaar, al kan er nog een correctie komen als de prijs nu door het voortschrijdend gemiddelde over 21 dagen breekt. De volledige analyse met grafieken zie je hier. Op basis van de correlatie tussen Bitcoin en andere cryptomunten verwachten we dus vooralsnog een herstel en vervolg van de bullish rally.

Komt Thierry Baudet met een eigen ‘Forum Coin’?

Naast al dit financiële geweld uit het buitenland was er vanochtend een cryptonieuwtje uit Nederland. Het viel op dat Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, de laatste tijd regelmatig over Bitcoin en andere cryptomunten twitterde. Vanochtend was er in zijn tweets ineens een nieuwtje te bespeuren. Hij overweegt een eigen ‘Forum Coin’. Dit bericht postte hij als reactie op een discussie over het herbouwen van een nieuw systeem dat parallel aan de huidige  elite zou moeten functioneren.

Wij hebben inmiddels om nadere toelichting gevraagd, maar nog niet nader vernomen. Er is in ieder geval genoeg te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen