Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin, crypto en de grillen van de oneindige marktcyclus

Een heel bekend plaatje binnen de cryptowereld is de afbeelding met daarop de ‘Wallstreet cheat sheet’. Op deze afbeelding wordt een marktcyclus afgebeeld met de bijbehorende emoties van deelnemers binnen deze markt. Het is een typisch voorbeeld van hoe massapsychologie wordt toegepast op markten.

Bitcoin, crypto en de eeuwige marktcyclus

Pak de afbeelding van de Wallstreet cheat sheet er eens bij en leg deze nou eens over de grafiek van bitcoin van de voorgaande 12 maanden. Ook heel veel charts van altcoins (altcoin/BTC chart) zien er hetzelfde uit. Is dit toeval? Lijkt mij niet.

Veel mensen kijken niet naar het grote plaatje en soms hoeft dit ook niet. Veel swingtraders en daytraders kijken niet naar de hele lange termijn omdat ze hier totaal geen baat bij hebben. Voor de meeste mensen in cryptocurrency is dit echter anders. Een hele grote groep is tijdens de bullrun vanaf de zomer vorig jaar ingestapt en dit is de eerste marktcyclus die deze mensen meemaken.

Welke coin je ook had gekocht tussen juni en november vorig jaar, je kon vrijwel onmogelijk verlies maken. De onvermijdelijke crash kwam eind 2017 en er leek het afgelopen half jaar geen eind aan te komen.

Bitcoin

Maar zoals er aan de grote bullrun een bloederig eind kwam, komt het einde van de bearmarkt er ook. De mensen die straks een hele cyclus hebben meegemaakt doen er verstandig aan lering te trekken uit alles wat zich heeft afgespeeld de laatste maanden.

De lessen die getrokken kunnen worden zijn bijvoorbeeld het uitzoomen en het kijken naar het grotere plaatje. In welke fase van een marktcyclus bevindt een coin zich? Maar ook vooral: in welke fase bevindt de koning der coins – bitcoin – zich? Bitcoin is de basis voor alle altcoins en zodra deze een beweging gaat maken dan volgen alts onvermijdelijk ook.

Ook het regelmatig nemen van winst is een belangrijke les. Het altijd kopen op de absolute bodem en het verkopen op de top is een utopie en het regelmatig winst pakken zorgt ervoor dat kapitaal niet volledig verdampt.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

Het omgaan met emoties in een crashende markt is iets wat geleerd kan worden. Zoals er mensen zijn die op de top van 2017 bitcoin hebben gekocht voor 20.000 Dollar, zo zijn er ook mensen die op de bodem van afgelopen maanden hebben verkocht voor 5400 Dollar. Wees niet één van deze mensen maar zoom uit en kijk naar het grote plaatje. In de wereld van cryptocurrency zijn er veel mogelijkheden, het missen van één boot is geen probleem want er gaat altijd wel weer een andere.

Je hoeft geen TA specialist of doorgewinterde handelaar te zijn om geld te verdienen met cryptocurrency. Met basale kennis van marktcycli en support en resistance kom je al een heel eind. En voor de mensen die niet actief willen handelen is het simpelweg doen van onderzoek in je investering vaak al genoeg om op termijn winst te maken.

Massapsychologie is de drijvende kracht achter hoe de markt opereert. Doe er je voordeel mee, of je nou op korte termijn handelt of een lange termijn hodl’er bent. Alles werkt in cycli, dus ook cryptocurrency.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin, crypto en de grillen van de oneindige marktcyclus
Sluiten