Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 dec 2017

Een kwart van alle Bitcoins is voor altijd verloren: ben jij veilig?

Bitcoin is zo krachtig omdat het een gedecentraliseerd systeem is. Banken zijn niet nodig meer, landsgrenzen hebben geen impact op transacties. Maar door het leggen van die fundering, is er ook een drempel ontstaan, een drempel voor potentiële investeerders.

Bitcoins: de keerzijde van decentralisatie

Door de gelaagde beveiliging en het bijbehorende proces kan het pittig zijn je Bitcoins te bemachtigen. Vervolgens kan het ook lang duren voor je transactie volledig voltooid is, en je munten veilig in je wallet zijn beland. Ondertussen schommelt de prijs vrolijk verder.

Dat is de eerste drempel, een drempel die te overkomen is. Gewoon even doorzetten en een flinke portie geduld opbrengen. Maar voor veel investeerders begint het echte probleem pas daarna. Je kunt op het internet talloze verhalen vinden van crypto-miljonairs. Althans, miljonairs op papier. In de praktijk kunnen ze namelijk niet meer bij hun waardevolle cryptocoins.

Bitcoin investeren

Harde schijven met wallets die kapot gaan, wachtwoorden die kwijt raken en private keys die foetsie zijn: het gebeurt dagelijks. In de meeste gevallen gaat het om een paar euro, en is het balen van korte duur. Maar er zijn dus ook fervente investeerders die miljoenen hebben, maar toch ook weer niet. Dat is de keerzijde van decentralisatie.

Kun je simpelweg concluderen dat het eigen schuld, dikke bult is? Ja, want het is makkelijk om je tegen dit soort problemen te beschermen. Hier leggen we je uit hoe je deze fouten kunt voorkomen. Maar nu Bitcoin zo ontzettend mainstream is, waagt de doorsnee consument ook een gokje.

De plicht om de consument te beschermen behoort nu tot de consument zelf, niet een derde partij.

De consument moet zich tegen zichzelf beschermen

Opeens is de bank er niet meer om je te beschermen. Maar hoeveel investeerders, groot of klein, hebben hier last van? Onderzoeksbureau Chainanalysis heeft nu een antwoord op die vraag. Het bureau houdt de ontwikkelingen op de Bitcoin Blockchain in de gaten, het huishoudboekje van de munteenheid. Uit hun onderzoek blijkt dat maar liefst 23% van alle bestaande Bitcoins verloren zijn in een eeuwig, cryptografisch hellevuur.

Bitcoin Satoshi Nakamoto

Coins die dus op papier van iemand zijn, maar waar niemand meer bij kan komen. Je kunt niet simpelweg de bank bellen, voor een nieuw wachtwoord. De plicht om de consument te beschermen behoort nu tot de consument zelf, niet een derde partij. Er is niemand die je geld teruggeeft.

Een kwart dus. Het moge duidelijk zijn dat je bij elke investering goed na moet denken: heb ik alles opgeslagen, kan ik er altijd bij? In ons speciale cryptocoin-dossier leggen we je uit hoe dat werkt.

Reageer op artikel:
Een kwart van alle Bitcoins is voor altijd verloren: ben jij veilig?
Sluiten