Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 25 jan 2018

De klappen van januari: Bitcoin heeft nog een lange weg te gaan ?

Deze maand werd de cryptomarkt volop getroffen door de jaarlijkse klap. Cryptocoins schoten het rood in. Voor veel investeerders en consumenten was het de eerste echte daling, na maanden aan groene cijfers. De eerste kennismaking met de andere kant van volatiliteit. Het resultaat? Massale paniek. En dat terwijl simpele grafiekjes duidelijk maakten dat het een jaarlijks verschijnsel is. Ook voor Bitcoin.

Bitcoin heeft een moeilijke maand

Toch is het dit jaar anders. Dat wordt vooral nu duidelijk, in de aftermath. We zien nog steeds koppen voorbij schieten met ‘het einde van Bitcoin’ en ‘de cryptobubbel barst’. Voor de afwachtende cynici is het een simpele kwestie van ‘zie je wel!’. En tja, op de korte termijn lijken ze gelijk te hebben. De daling houdt nu vooral langer aan vanwege al het nieuws rondom crypto.

Prominente experts hebben de afgelopen weken geregeld hun mening gedeeld in mainstream media. Daarbij worden vaak de meest overtuigde tegenstanders uitgekozen. Vaak zit er een kern van waarheid in hun woorden, maar zijn hun voorspellingen op zijn minst overdreven. Het effect is echter duidelijk: consumenten raken massaal in paniek.

Bitcoin

Dat zijn correcties die Bitcoin en andere munten wel overleven. Maatregelen van overheden en instanties kunnen echter op de lange termijn impact gaan hebben. Het begon met investeerders in Zuid-Korea die deze maand massaal hun cryptocoins verkochten. Dat kwam door geruchten dat de overheid de handel in o.a. Bitcoin zou gaan verbieden. Ook wereldwijd sloeg de paniek toe: Zuid-Korea is verantwoordelijk voor 20 procent van alle internationale transacties met de munt.

Een koersdaling leek dan ook onvermijdelijk. Het gevolg? Eigenaren pakten massaal hun wist en stapten eruit. Met als resultaat dat die koersdaling ook meteen werd ingezet. De wondere wereld van vraag en aanbod dus. Achteraf gezien blijkt het allemaal mee te vallen. Zuid-Korea gaat enkel anonieme handel verbieden. Men kan in de toekomst nog steeds cryptomunten verhandelen, maar dan wel via geautoriseerde exchanges en met een geregistreerd bankaccount.

Op de korte termijn is het pijn lijden, maar op de lange termijn betekent het dat de digitale munt de aandacht krijgt die nodig is om zich als een grote speler te vestigen.

Onzekerheid heerst

Niet helemaal de gedecentraliseerde toekomstdroom die Bitcoin belooft, maar beter dan niks. Het is een goed voorbeeld van hoe de ‘oude wereld’ de innovatie dwars gaan zitten. Voor die nieuwe toekomst er is, zal er eerst op de huidige situatie moeten worden voortgeborduurd. Dit soort scenario’s laten zien hoeveel obstakels dat op kan leveren. Dit is slechts het begin.

Ondertussen blijft de situatie in China ronduit onzeker. De Chinese overheid accepteert het energieverbruik van Bitcoin (logischerwijs) niet. Exchanges worden ook gesloten. China is verantwoordelijk voor een groot deel van de markt, al helemaal als het om miners gaat.

Bitcoin

Nu kunnen we nog een stukje slecht nieuws aan dit rijtje toevoegen. De financiële servicegigant UBS is duidelijk over de cryptocoin. Voorzitter Axel Weber liet tijdens het World Economic Forum weten dat het bedrijf zijn cliënten adviseert om absoluut niet in Bitcoin te investeren. Met als gevolg dat andere grote partijen en invloedrijke experts ook hun mening bijstellen.

Weber voorspelt dat de komende jaren veel nieuwe wetten, maatregelen en regulering van overheden gaan brengen. De voorzitter wijst erop dat dergelijke veranderingen tot verdere correcties zullen leiden. Oftewel dalingen. Juist dat vooruitzicht zorgt ervoor dat grote investeerders afwachten, en niet massaal in de cryptocoins investeren. Terwijl juist die boost nodig is om de weg omhoog in te zetten.

Obstakels zijn een goed teken, op de lange termijn

Vanaf het begin was het duidelijk dat Bitcoin dit soort obstakels zou gaan tegenkomen. Dit jaar zit er echter vol mee. En ergens is dat juist fantastisch nieuws. Op de korte termijn is het pijn lijden, maar op de lange termijn betekent het dat de digitale munt de aandacht krijgt die nodig is om zich als een grote speler te vestigen. De nood tot wetten, maatregelen en regulering wijst erop dat Bitcoin geen kleintje meer is.

Bitcoin Bubbel

De vraag is eerder of de munt de potentie heeft om die obstakels te overwinnen. Dat zal nodig zijn, om uiteindelijk die vruchten te plukken. In ieder geval baant Bitcoin de weg voor de rest van de cryptocoins. Coins met totaal andere doeleinden en succesverhalen. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel: de massa linkt Bitcoin zo sterk aan andere digitale munten, dat het succes of juist het falen van de munt ook zwaar invloed heeft op andere munten.

Dat is zonde, want de kans dat altcoins slagen heeft qua praktische toepassingen in de meeste gevallen niks met Bitcoin te maken. Het is een kwestie van hopen dat de markt uiteindelijk verder kijkt dan het pure winstbejag. Dan kunnen munten beoordeeld worden om hun praktische nut, en zal de lange termijn het verschil gaan maken. Wordt vervolgd! Check het laatste nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief! Zo weet jij het als eerste wanneer er groot nieuws is.

Reageer op artikel:
De klappen van januari: Bitcoin heeft nog een lange weg te gaan ?
Sluiten