Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 jun 2018

Bitcoin en rest cryptomarkt levert groei in na grootschalige hack

Gisteren toonde vrijwel de complete cryptomarkt eindelijk weer groene cijfers. De top vijftig grootste cryptocurrencies (op Tether na) steeg in waarde, inclusief Bitcoin. Het momentum voor verdere groei leek stabiel door te zetten, op basis van een stevige bodem. Nu wordt er alsnog roet in het eten gegooid, door de zeer ongelukkige timing van slecht nieuws.

Bitcoin, Ethereum en meer dalen in waarde

Vannacht werd bekend dat Bithumb is gehackt, de grootste cryptocurrency-exchange van Zuid-Korea. De hack leverde een verlies van 20 miljoen dollar op. Juist in een volatiele en onzekere markt zoals de cryptomarkt kan dergelijk nieuws flinke schommelingen veroorzaken.

En ja hoor: de markt leverde binnen enkele uren zes miljard dollar in. Het momentum van digitale munten zoals Ethereum, Bitcoin, Ripple en Bitcoin Cash werd onmiddellijk afgepakt. Sterker nog, ze daalden allemaal met een paar procent. Geen percentages om geïsoleerd van te schrikken, maar de trend omhoog is nu gebroken. En dat levert potentieel wel meer in.

Bitcoin Koers

Kleinere altcoins zoals Ardor, Ethos, Polymath en Aion schoten verder in het rood. Dergelijke vrij onbekende projecten stegen de afgelopen dagen flink in waarde. Optimistische investeerders hoopten zo de volgende exploderende underdogs binnen te halen. Nu die trend gebroken is, nemen ze het risico niet meer op de korte termijn. Het resultaat? Rode cijfers.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste cryptoupdates in je mail!
[revue_subscribe]

Bithumb wist schade te beperken

Eerder deze maand werd CoinRail gehackt, ook een Zuid-Koreaanse cryptocurrency-exchange. Het (vrij kleine) bedrijf verloor meer dan 40 miljoen dollar aan investeringen van gebruikers, en moest reorganiseren om diezelfde gebruikers te compenseren.

Daarbij werd dus een groter bedrag buitgemaakt, dan in de hack van Bithumb. In januari ging het nog extremer mis: Coincheck, een Japanse exchange, verloor 530 miljoen dollar na een hack. Het bedrijf had al zijn holdings in een wallet staan die met het internet verbonden was.

Bithumb heeft de schade tot 30 miljoen dollar kunnen beperken omdat enkel dat bedrag in een hot wallet stond. Nog steeds dramatisch, maar het overgrote deel van de holdings stond en staat dus nog steeds in een offline wallet die niet te hacken is. Althans, niet op diezelfde manier. Stel Bithumb had zijn zaken op dezelfde manier geregeld als Coincheck, dan was de impact van de hack nog veel groter geweest.

Het blijft meer dan ooit een belangrijke les: sla je cryptocurrency op een veilige manier op. Het wordt interessant om te ontdekken hoe de komende maanden de cryptomarkt zich gaat ontwikkelen. De elkaar rap opvolgende hacks zijn funest voor het vertrouwen van gebruikers. Maar is het ook erg genoeg om extremere dalingen te veroorzaken?

?Lees ook: Tether: de redding van Bitcoin of grote scam?

Reageer op artikel:
Bitcoin en rest cryptomarkt levert groei in na grootschalige hack
Sluiten