Robert Kroes
Robert Kroes Tech 21 sep 2020

Bitcoin en cryptomarkt schieten flink in het rood, maar waarom?

Wie vandaag de koers van de Bitcoin en andere cryptomunten volgde zag dat we een negatieve dag meemaakten met forse verliezen. Inmiddels zien we bij het sluiten van de Amerikaanse markt dat het sentiment nog steeds negatief is. Wat is er aan de hand en waarom zijn de Bitcoin en cryptomarkt zo negatief?

Voordat we de afgelopen dag analyseren kijken we eerst naar de huidige stand van zaken.

Bitcoin en Altcoins fors in het rood

Als we de actuele beursstanden bekijken zien we fors rode cijfers. Zowel de Bitcoin als de top 10 cryptomunten schieten fors in het rood. Sterker nog, BTC is de enige munt die een positief weekresultaat weet te handhaven. In onderstaand overzicht zie je de actuele stand van zaken. De koers van de Bitcoin in dollars bedraagt op het moment van schrijven $ 10.515,92.

Bitcoin en cryptomunten beginnen de week negatief. Live koersen vastgelegd om 0.00 uur.
Bitcoin en cryptomunten beginnen de week negatief. Live koersen vastgelegd om 0.00 uur. bron: Tradeincrypto.com

Uiteraard is de vraag hoe dit komt. Wij analyseren de situatie.

Waarom is de cryptomarkt zo in mineur?

Als we ons eerst focussen op de Bitcoin zien we dat er een aantal zaken spelen. Allereerst begint de Coronacrisis weer heftiger te worden en dat had vandaag een impact op allerlei vormen van belegging. Veel mensen concluderen dat ook de Bitcoin hierdoor een tik kreeg. Persoonlijk ben ik daarvan niet overtuigd. In januari zagen we namelijk dat de Bitcoin juist met koersstijging reageerde op de negatieve stemming in andere markten toen Corona voor het eerst om zich heen greep. Er spelen dan ook andere factoren waar ik eerder een verband mee zie.

Miners verkopen meer BTC dan zij minen

Een van de factoren die gesignaleerd wordt is dat miners van BTC momenteel minder BTC minen dan verkopen. Hierdoor stijgt het aanbod en dat heeft uiteraard een prijsdrukkend effect. Dit zien wij onder andere terug in een analyse van Ki Young Ju.

Ook onze collega’s van TradeinCrypto besteedden aandacht aan dit fenomeen. In deze bijdrage leggen zij uit hoe je miners data kunt gebruiken om succesvoller in BTC te investeren.

Ook Bitcoin whales verkopen

Naast de miners is er nog een tweede groep grootbezitters van Bitcoin die aan het verkopen is geslagen. Dit zijn de zogenoemde Bitcoin Whales. Ook hier maakte Ki Young Ju een grafiek van.

Verder zien we diverse analisten verwijzen naar onrust in de markt, bijvoorbeeld door het witwasschandaal bij banken en de politieke situatie in Amerika (de aanloop naar de verkiezingen en de onrust over de benoeming van de opvolging van een overleden rechter uit de Amerikaanse Hoge Raad). Ook het verhogen van de moeilijkheidsgraad voor mining wordt als reden genoemd. Dit lijkt mij allemaal echter geen hout te snijden, aangezien dit (politieke onrust,, crisis bij banken en grotere moeilijkheid) juist redenen zijn voor een BTC-koersstijging.

Waarom zijn de Altcoins in mineur?

Voor de Bitcoin houd ik dus voorlopig vast aan een technische verklaring, waarbij het stijgende aanbod een prijsdrukkend effect heeft. Zoals we de laatste weken vaker zien is de rest van de markt vooral volgend ten opzichte van de Bitcoin. Er spelen bij sommige munten wel individuele factoren. Zo heeft Ethereum (ETH) te kampen met een luxe probleem. Veel munten worden door beurzen namelijk omgezet in DeFi-tokens. Hierdoor stijgt het aanbod van de munt. Daartegenover staat dat de DeFi weer zorgt voor hogere/meer inkomsten uit transactiekosten.

Ook de Tron (TRX) had een probleem nadat zij in een Tweet blunderden met hun populariteit. Doordat een medewerker een foutje maakte (een B in plaats van een M gebruikte) had Tron ineens meer gebruikers dan dat er mensen op aarde leven. Dat leidde tot een hoop hilariteit en een tik voor de koers van de cryptomunt.

Valt Bitcoin in een bearish trend?

Volgens de analisten van Cryptoticker had de Bitcoin de dag moeten sluiten boven de $ 10.650,- om zonder meer bullish te blijven. Zoals we inmiddels concluderen is dit niet gebeurd. Zij analyseren dat de Bitcoin alleen in een positieve bull-vibe kan blijven als de koers de komende dagen boven de $ 9.800,- blijft. Indien dit niet het geval is zou de trend inderdaad omslaan naar bearish en voorzien zij tot het einde van het jaar koersproblemen. Hoewel ik persoonlijk het gevoel heb dat dit wel een erg voorbarige conclusie is voorzie ik wel dat de Bitcoin snel volatieler en positiever moet worden om de bull-rally voort te kunnen zetten. Veel investeerders zullen anders eieren voor hun geld kiezen en andere markten proberen, waardoor de volatiliteit verder onder druk komt te staan. Het wordt dus weer een belangrijke week voor de Bitcoin en cryptomarkt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin en cryptomarkt schieten flink in het rood, maar waarom?
Sluiten