Robert Kroes
Robert Kroes Tech 16 apr 2021

WANT Crypto update: Bitcoin daalt door Turks nieuws, Musk helpt Doge

Op de laatste dag voor het weekend op de Europese markten maken we uiteraard weer de balans op voor de actuele prijs van de Bitcoin en prijzen van top 25 cryptomunten. Daarbij bekijken we de maatregelen in Turkije en Nigeria, die van invloed zijn op de onverwachte prijsontwikkeling. Tot slot bekijken we hoe Elon Musk de Dogecoin (DOGE) weer aan een koersrecord helpt.

We beginnen uiteraard met de actuele prijs van de Bitcoin en top 25 cryptomunten.

Bitcoin en top 25 cryptomunten dalen door schrikreactie

Op het moment van schrijven noteert de prijs van de Bitcoin EUR 50.791,16 ($ 60.720,-) en dat is 3,09% lager dan tijdens de lunch van gisteren.

Ook de rest van de top 25 daalt, met een enkele uitzondering, als schrikreactie op het nieuws uit Turkije (waarover hierna meer). Grootste verliezer is nieuwkomer Klayin (KLAY), die 13,43% inlevert. Grootste stijger is Dogecoin (DOGE) dat in 24 uur tijd 103,67% in waarde stijgt. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag, dus ook tijdens het weekend de live cryptoprijzen checken.

Nieuws uit Turkije doet Bitcoin en crypto dalen, Nigeria kan dit niet stoppen

De Turkse Lira is al een tijd in vrije val. Daarom weken steeds meer Turken uit naar cryptomunten om de inflatie van bijna 20% dit jaar te ontlopen. Dit leidde ertoe dat de Turkse overheid een onderzoek naar cryptomunten instelde.

Vanmorgen werden de uitkomsten van dit onderzoek bekend. Het resultaat is een verbod op het betalen van goederen en diensten in cryptomunten en een verbod om diensten te leveren aan bedrijven die betalen in crypto toch mogelijk maken. Zij noemen hiervoor de volgende argumenten uit het onderzoek:

  • cryptomunten zijn niet onderworpen aan enige regulerings- en toezichtmechanisme, noch aan een centrale regelgevende autoriteit,
  • de marktwaarde van cryptomunten kan buitengewoon volatiel zijn
  • cryptomunten kunnen worden gebruikt bij illegale acties vanwege hun anonieme structuren
  • cryptowallets kunnen worden gestolen of onrechtmatig worden gebruikt zonder de toestemming van hun houders
  • transacties zijn onherroepelijk.

Wat we ook van dit ‘onderzoek’ vinden, de maatregelen zijn vanochtend aangekondigd door de Turkse centrale bank en gaan vanaf 30 april in.

Nigeria heroverweegt ban op cryptomunten

In Nigeria geldt al een verbod op cryptomunten, maar daar werd vanmorgen juist bekend dat autoriteiten in overleg gaan om deze ban op te heffen. In plaats daarvan zou de markt gereguleerd moeten worden. Klaarblijkelijk overheerst te schrik op het nieuws uit Turkije. Beleggers reageerden namelijk niet op dit Nigeriaanse nieuws. Dat is opmerkelijk, want Nigeria was één van de grootste gebruikers van crypto.

Dogecoin (DOGE) is dankzij Elon Musk uitzondering op de regel

In alle koersdalingen valt natuurlijk op dat de Dogecoin (DOGE) enorm in waarde stijgt. Wederom is het Elon Musk die deze stijging stimuleert. In een tweet zonder uitleg verwacht hij dat Doge ‘to the moon’ gaat. In Nederland is ‘naar de maan gaan’ geen goed nieuws, maar in de cryptowereld bedoelt men dat de koers ‘oneindig’ op kan lopen. Elon Musk zegt dus eigenlijk dat hij verwacht dat de koers nog veel verder stijgt. In de reacties onder zijn tweet kun je zien dat de volgers als fans reageren en klaarblijkelijk massaal profiteren.

Uiteraard blijven we de ontwikkelingen volgen en komen we, indien daartoe aanleiding is, vanavond met een update. In ander geval kun je morgen (zaterdag) uiteraard weer een cryptokoersverwachting voor de nieuwe week tegemoet zien!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT Crypto update: Bitcoin daalt door Turks nieuws, Musk helpt Doge
Sluiten