Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 feb 2019

Bitcoin en de cryptowinter: geen paniek, of een barstende bubbel?

Mike Novogratz, CEO van Galaxy Digital, staat bekend als een van de meest prominente Bitcoin bulls. Toch geeft hij toe dat de huidige cryptowinter langer duurt dan hij anticipeerde. De Goldman Sachs-veteraan blijft echter zeer optimistisch.

Bitcoin en de cryptowinter

Gisteren was Bitcoin officieel de drempel over: de cryptocurrency zit nu in zijn langste bear market ooit. Veel analisten en investeerders reageerden pessimistisch op dat nieuws. Novogratz liet zich niet uit het veld slaan, zo bleek op Twitter:

“Ik denk niet dat we omhoog gaan de komende paar maanden. Het duurt altijd langer voor instituties stappen zetten. Maar ik heb er veel vertrouwen in dat ze over de boog komen. Er is een hoop activiteit, dus blijf de huidige koers varen.”

De ervaren investeerder rekent er (zoals velen) op dat institutionele partijen aan de zijlijn staan, gereed om de cryptomarkt te bestormen. Dat is een factor die vaak genoemd wordt als de drijfveer achter een nieuwe bull market.

Afgelopen november zette Novogratz nog een bijzonder optimistisch target voor het einde van het eerste kwartaal van 2019. Toen voorspelde hij dat Bitcoin aan het einde van Q1 2019 10.000 dollar waard zou zijn, en dat de munt bovendien dit jaar nog de 20.000 dollar zou gaan passeren.

Geen reden voor paniek

Nu de markt geen beterschap toont, lijkt het er dus op dat hij een toontje lager zingt. Dan Morehead, CEO van Pantera Capital, benadrukt dat er nog 11 maanden over zijn in 2019.

Volgens hem is het tijd om te stoppen met het focussen op de korte termijn, en is er geen reden voor paniek. De industrie heeft vaker ergere bear markets overleefd, en deze is volgens hem bovendien anders dan de vorige:

“Tijdens de vorige bear market zat ik ermee in mijn maag dat ik twijfelde of blockchain wel zou gaan werken. Tijdens de huidige cryptowinter zijn de onderliggende fundamentele factoren veel, veel sterker dan in de winter van 2014-2015.”

Bubbel?

Ondertussen blijven sceptici… sceptisch. Zij beschuldigen investeerders als Novogratz ervan onrealistisch te zijn, omdat ze er zelf veel geld in hebben gestoken. De meest vocale tegenstanders komen van traditionele institutionele spelers en banken, die er natuurlijk ook niet helemaal ongekleurd in staan.

Een paar weken geleden beweerde investeerder Anthony nog dat Bitcoin snel onder de 3000 dollar zal gaan duiken. Sterker nog, volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voor Bitcoin volledig in gaat zakken. Hij claimt dat Bitcoin enkel soms stijgt omdat mensen massaal hun posities liquideren, wat geen goede basis voor de toekomst is.

Ook Scott Nations is zeer kritisch. Volgens hem heeft Bitcoin geen waarde en worden millenials massaal bedrogen, doordat ze nog te onervaren zijn om te beseffen dat ze midden in een bubbel zitten:

“Als je een twintiger bent, dan heb je nog nooit een asset-bubbel gezien. Je was een tiener tijdens de instortende huizenmarkt. Je was nog niet eens een tiener tijdens de dotcom-bubbel. Nou, let maar op, dit is een bubbel!”

Reageer op artikel:
Bitcoin en de cryptowinter: geen paniek, of een barstende bubbel?
Sluiten