Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 nov 2017

Bitcoin verbruikt nu al meer elektriciteit dan deze 159 landen

In ons cryptocurrency-dossier vertellen we je alles over de meest veelbelovende coins, waaronder dus ook de Bitcoin. De digitale munt bleef dit jaar grote stappen maken, waarbij alle verwachtingen werden overtroffen. Zo konden gelukkige investeerders zelfs binnen enkele maanden flink winst maken. Dat is pas het begin, want men voorspelt dat de Bitcoin nog veel meer waard gaat worden. 

Bitcoin consumeert meer elektriciteit dan Zuid-Afrika

Die kans is groot, want het mainstream succes groeit. Dat heeft echter ook een keerzijde, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Bitcoin heeft als kenmerk dat het systeem complexe berekeningen vereist, die uitgevoerd worden door computers. Nieuwe exemplaren moeten bij elkaar gemined worden, wat flink stroom vreet. En hoe populairder de munt wordt, hoe meer dat gaat worden.

Maar aan wat voor impact moeten we nou precies denken? Het antwoord is shockerender dan je misschien zou denken. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse vergelijkingsplatform Power Compare. Het totale volume aan elektriciteit dat nodig is voor het minen van Bitcoin, en dus het uitvoeren van transacties, heeft nu de consumptie van maar liefst 159 individuele landen overtroffen.

Bitcoin cryptocurrency cryptocoin

Dat komt door de snel klimmende prijzen, en dat gaat alleen maar toenemen. De lijst bestaat onder andere uit landen zoals Ierland, Ijsland, Slowakije en Kroatië. The Next Web merkt op hoe er slechts drie landen in compleet Afrika zijn die meer elektriciteit verbruiken dan Bitcoin. Dan hebben we het over Zuid-Afrika, Egypte en Algerije.


[contact-form-7 id=”296554″ title=”Geef je op voor de Ontbytes-nieuwsbrief! Altijd het laatste nieuws over cryptocurrency en meer”]


En zo kunnen we dus wel even door gaan, want het lijstje is lang. De afbeeldingen in dit artikel geven je een goed beeld van hoe groot de impact daadwerkelijk is. Bitcoin is natuurlijk allang geen klein experimentje meer, maar dit soort vergelijkingen maken dat duidelijker dan ooit.

Bitcoin cryptocurrency cryptocoin

Meer elektriciteit dan Engeland in 2018

En vergeleken met de complete wereld? Volgens Power Compare staat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik op 29.05 TWh. Dat is het equivalent van 0.13 procent van de totale elektriciteitsconsumptie van de hele aarde. Daarmee zou Bitcoin als een land, op de 61e plek wereldwijd staan als het om die consumptie gaat.

Elektriciteit is logischerwijs niet gratis. De kosten zullen volgens de onderzoekers dan ook in de miljarden lopen.

Dat is al shockerend, maar dit soort gevolgen gaan natuurlijk alleen maar toenemen. Sterker nog, volgens de onderzoekers is het verbruik alleen al in de laatste dertig dagen 30 procent omhoog gegaan. Op het huidige tempo zal het elektriciteitsverbruik in oktober volgend jaar Engeland overtreffen.

Bitcoin cryptocurrency cryptocoin

Elektriciteit is logischerwijs niet gratis. De kosten zullen volgens de onderzoekers dan ook in de miljarden lopen. Het is een element dat je niet snel meeneemt in je overwegingen wanneer je het over cryptocurrency hebt, maar zeker in de toekomst zullen dit soort kenmerken een steeds grotere rol gaan spelen. Check ondertussen welke andere cryptocoins je rijk kunnen gaan maken.

Reageer op artikel:
Bitcoin verbruikt nu al meer elektriciteit dan deze 159 landen
Sluiten