Robert Kroes
Robert Kroes Tech 26 feb 2021

WANT Bitcoin lunch: Bitcoin daalt. Is Satoshi Nakamoto terug?

De Europese financiële markten maken zich op voor het weekend en dat gebeurt met een daverende verrassing. Is Satoshi Nakamoto terug? Wij bekijken de prijzen van Bitcoin en andere cryptomunten en bekijken ook wat de impact is van de mogelijke terugkeer van Satoshi Nakamoto.

We beginnen natuurlijk met de actuele prijs van Bitcoin en andere cryptomunten.

Bitcoin daalt, cryptomarkt in mineur

Na de fikse koerscorrectie van begin deze week was de cryptomarkt even in rustig vaarwater. Deze fase van consolidatie is vandaag voorbij. Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin prijs EUR 38.044,30 ($ 46.931,-) en dat is 6,13% minder dan gisteren en ook lager dan na de correctie eerder deze week.

De mogelijke terugkeer van Satoshi Nakamoto (waarover later meer) laat een schokgolf over de hele markt gaan. We zien met uitzondering van Cardano (ADA) en Nem (XEM), die met respectievelijk 6,95% en 3,10% stijging wel winst noteren alleen rode cijfers. Solana (SOL) verliest met 13,19% in 24 uur het meest. Uiteraard kan je de live cryptokoersen 24 uur per dag bekijken op tradeincrypto.com.

Is Satoshi Nakamoto weer actief in Bitcoin?

De identiteit van Satoshi Nakamoto is misschien wel het grootste mysterie van de moderne tijd. Nadat hij de Bitcoin succesvol had geïntroduceerd verdween hij in het niets. Sterker nog, men weet niet eens of het een hij, zij of misschien wel een groep mensen betreft. Sindsdien is zijn Bitcoin-bezit onaangetast gebleven. Vanmorgen is er echter een transactie geweest waarbij munt uit twee wallets uit die begintijd samengevoegd werden. De betreffende munten komen voort uit het begin van de mining. In de twee wallets zat vóór de transactie ieder 50 BTC. Die waren op het moment van minen $ 0,08 waard en op het moment van transfer vanmorgen $ 51.000,- per stuk.

De inhoud van de twee wallets is nu samengevoegd, waardoor er een wallet met 100 BTC ontstond. Deze was vanmorgen dus $ 5,1 miljoen waard, maar daalt nu snel door deze transactie.

Waarom is de mogelijke terugkeer van Satoshi Nakamoto slecht voor crypto?

De eventuele terugkeer van de bedenker van de BTC is zowel op fundamentele factoren slecht als op technische factoren. Dit laatste is het makkelijkste uit te leggen. Bij zijn verdwijning heeft Satoshi Nakamoto naar schatting 1 miljoen BTC achtergelaten in wallets die nooit gebruikt werden. Daarmee werd de schaarste feitelijk beperkt tot 20 miljoen BTC in plaats van de 21 miljoen munten die in het white paper genoemd worden. Als Nakamoto inderdaad terug is kan hij/zij/het deze munten vrijelijk verkopen en dus ook op de markt dumpen.

Daarnaast is de decentralisatie van Bitcoin minder vanzelfsprekend als de oprichter terugkeert. Het tweede fundamentele risico is dat Satoshi Nakamoto bij zijn ontmaskering de cryptowereld reputatieschade kan brengen. Stel voor dat er een bende criminelen of overheidsdienst achter het pseudoniem schuil gaat en dit wordt bekend. Zouden respectabele investeerders of juist de liefhebbers van een decentraal systeem zich dan terugtrekken?

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd en wij houden je dan op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
WANT Bitcoin lunch: Bitcoin daalt. Is Satoshi Nakamoto terug?
Sluiten