Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 9 jan 2018

Waarom Bitcoin opeens zo hard is gezakt: reden voor paniek? ?

Bitcoin kreeg eind vorig jaar een flinke klap. De bubbel leek even in te zakken. De hypetrain vertrok vorige week gelukkig weer op volle vaart. Na een dipje wist de cryptocoin weer te stijgen naar 17,000 dollar. Investeerders hoopten op een stabiele basislijn, een minimum. Op naar 20,000 dollar! Alles wees er ook op dat het zou gaan lukken, tot gisteren.

Bitcoin zakt opnieuw in, maar met een reden

Opeens is Bitcoin (BTC) weer ingezakt. Waar verwacht werd dat munt niet meer door de 17,000 dollar zou zakken, gebeurde dat dan toch. Op het moment van schrijven is de cryptocoin zelfs onder de 15,000 dollar gezakt. Is het einde verhaal voor de stevige groei? Waarschijnlijk niet. Waar Ripple’s recente daling makkelijk te verklaren is, heeft Bitcoin ook zijn eigen verhaal.

Eind vorige week kwam er pijnlijk nieuws vanuit China. Het lijkt er sterk op dat lokale regulators niet langer belastingaftrek en korting op elektriciteit bieden aan lokale miningbedrijven. Het minen van Bitcoins slurpt energie, zoals je hier kunt lezen. Ontzettend veel. Juist door de hoge kortingen was het een sterke markt, waar men volop in investeerde. Nu die basis weg lijkt te vallen, daalt de koers ook.

Dat is niet het enige slechte nieuws. Daarnaast is er ook een document gelekt van China’s grootste facilitator van betalingen op het internet. Daaruit blijkt dat lokale overheden gepusht worden om Bitcoin-mining de industrie uit te werken, in China dus.

China is uiterst belangrijk

Een blik op de statistieken maakt meteen duidelijk waarom dit nieuws zo’n grote impact heeft. China is verreweg de grootste Bitcoin-miner ter wereld. Het land beslaat meer dan tweederde van alle rekenkracht die wereldwijd wordt ingezet om de technische basis van Bitcoin draaiende te houden. Voorlopig blijft het bij geruchten, maar als het nieuws echt blijkt te kloppen, dan zal de cryptocourrency een nog veel grotere klap krijgen.

En tja, in zo’n volatiele markt is een gerucht genoeg om een flinke daling of stijging te veroorzaken. Voorlopig hoeven investeerders niks te vrezen, want op de lange termijn zal de munt ongetwijfeld nieuwe mijlpalen aantikken. Dit soort situaties maken echter keer op keer een ding duidelijk: investeer in het nut van een cryptocurrency, niet de toevallige hype of stijging. Je leest er alles over in ons cryptocoin-dossier. Geef je ook op voor onze nieuwsbrief, zodat je het als eerste weet wanneer er groot nieuws is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom Bitcoin opeens zo hard is gezakt: reden voor paniek? ?
Sluiten