Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 jun 2018

Plottwist: onderzoek onthult waarom Bitcoin dit jaar instortte

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat Bitcoin begin dit jaar een flinke klap kreeg. De digitale munt daalde van bijna 20.000 dollar in december naar 6.000 dollar in het eerste kwartaal van 2018. De complete cryptomarkt zit nog steeds in de herstelfase.

Wie veroorzaakte prijsdaling Bitcoin?

De afgelopen maanden werd er vaak geconcludeerd dat nieuwe investeerders schuldig zijn aan het instorten van de koerswaarde. Investeerders die niks gewend zijn en bij het minste of geringste angstig eruit stappen. Investeerders die nog nooit een echte bear market hadden meegemaakt.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste cryptonieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Het is een logische, intuïtieve verklaring. De hype en aandacht van mainstream media was eind vorig jaar groot. Consumenten stapten massaal in, terwijl ze niet echt grip hadden op de werking en de risico’s die met cryptocurrencies gepaard gaan. Als de boel vervolgens daalt, is het opeens geen rozengeur en maneschijn meer. Waar is die astronomische winstmarge gebleven?!

Plottwist: daling Bitcoin ingezet door investeerders

Een nieuw onderzoek van het blockchain onderzoeksbureau Chainalysis suggereert echter dat niks minder waar is. De klap die de cryptomarkt incasseerde is veroorzaakt door de ervaren investeerders, is de conclusie van het uitgebreide rapport.

Long-term investeerders hebben jarenlang vastgehouden aan het HODL-principe: Hold on for dear life. Oftewel, niet verkopen, gewoon wachten. Dat triggerde echter juist begin dit jaar de daling, en uit angst voor een verder verlies verkochten ze massaal hun portefeuille. 30 miljard dollar aan bitcoin tussen december 2017 en april 2018.

“This was an unprecedented sell off and such an opportunity is unlikely to be repeated soon,” aldus Chainalysis. Volgens het onderzoeksbureau verkochten die voormalige hodlers hun Bitcoin vooral aan nieuwe speculanten.

Dan hebben we het dus niet over andere long-term investeerders. Daardoor werd de balans van de totale markt verschoven van investeerders die bewezen hebben dat ze ook tijdens tegenslag vol kunnen houden, naar kopers die waarschijnlijk wellicht niet op de lange termijn daar de ballen voor hebben.

Een overzicht van Bitcoin investeerders

Deze conclusie gaat dus volledig in tegen wat eigenlijk haast de consensus was. Oftewel, dat investeerders die enkel makkelijk geld hoopten te verdienen, overmand werden door paniek toen de astronomische stijging van Bitcoin ophield en zo de grote daling hebben veroorzaakt. Terwijl de ervaren volhouders geen schuld hebben. Dat lijkt nu dus juist niet te kloppen.

De influx van nieuwe speculanten drukt de prijs naar beneden, omdat die investeerders veel sneller hun munten verkopen dan long-term investeerders. Het aantal BTC dat beschikbaar is om te verhandelen, is sinds december met 57 procent gestegen.

Is er dan ook goed nieuws? Zeker. De algehele verdeling van Bitcoin is minder geconcentreerd dan voor 2017 her geval was. De waarde is dus beter verspreid, waardoor er minder grote spelers zijn die met hun handelingen de totale markt kunnen beïnvloeden.

?Lees ook: Bitcoin tikt opnieuw dieptepunt van afgelopen twee maanden aan

Chainalysis

Reageer op artikel:
Plottwist: onderzoek onthult waarom Bitcoin dit jaar instortte
Sluiten