Bitcoin is niet meer de favoriete cryptocurrency van criminelen

Waar Bitcoin een paar jaar geleden nog een onbekend iets was, is het nu populair bij verschillende groepen mensen. Zo zijn er mensen die de coins kopen als investering en andere mensen worden bijvoorbeeld weer aangetrokken door het idee van een gedecentraliseerd systeem. Wie ook al lange tijd gretig gebruik maken van de cryptocoins zijn criminelen. Door met bitcoins te betalen zijn ze namelijk moeilijker traceerbaar. Volgens een rapport van cyberveiligheid firma Recorded Future, zouden dark web gebruikers Litecoin en Dash echter steeds interessanter vinden.

The dark web

Het internet wordt, het zoals het bewustzijn, vaak vergeleken met een ijsberg. Het kleine topje dat boven het water uitsteekt, representeert het stukje internet dat toegankelijk is voor de alledaagse mens. Als je gaat googlen is dat het gedeelte van het internet, waar Google op zoek gaat naar zoekresultaten. Het gigantische gedeelte van de ijsberg dat zich onder het water vindt is in dit verhaal the deep web. Hier kom je niet zomaar bij, maar moet je bijvoorbeeld een exact adres of wachtwoord voor hebben. Deze pagina’s zijn niet geïndexeerd. Van the deep web is er een stukje waar er dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, genaamd the dark web. Dit is het gedeelte waar bijvoorbeeld wapens en drugs worden verhandeld en allerlei andere illegale dingen gebeuren.

dark web

Bitcoin geaccepteerd door alle duistere verkopers

Volgens Recorded Future worden op dit moment door alle aanbieders op het duistere web betalingen met Bitcoin geaccepteerd. Litecoin zou volgens het rapport staan op 30 procent en Dash op 20 procent. Er wordt echter geschat dat binnen de komende zes tot twaalf maanden, Bitcoin zijn dominante positie als betaalmiddel voor duistere zaken zal gaan verliezen.

bitcoin darknet

Langzaam en hoge transactiekosten

De reden dat dark web gebruikers (en ook “normale” gebruikers) steeds meer ook andere cryptocurrencies gaan gebruiken, komt voor een groot deel doordat bitcoin’s transacties steeds langzamer en duurder lijken te worden. Doordat Bitcoin zo groot is geworden, lijk het netwerk het allemaal net wat minder goed aan te kunnen, met als gevolg dat transactiekosten omhoog zijn geschoten en je een stuk langer moet wachten totdat je transacties zijn verwerkt. Dash en Litecoin hebben dat probleem op het moment niet. Overigens worden ook Bitcoin Cash, Ethereum en Monero gebruikt op the dark web.

We zullen zien of en wanneer Bitcoin zijn troon moet gaan afstaan of delen. Het zou echter kunnen dat de cryptocurrency toch aan de top weet te blijven dankzij het Lightning Network. Dit zou ervoor moeten zorgen dat Bitcoin’s transactiekosten en verwerkingstijden drastisch omlaag gaan.

Bloomberg

Reageer op artikel:
Bitcoin is niet meer de favoriete cryptocurrency van criminelen
Sluiten