Noah Korevaar
Noah Korevaar Crypto 30 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Desastreuze impact Bitcoin: wetenschappers waarschuwen voor toekomst

Bitcoin en andere cryptocurrencies brengen talloze voordelen met zich mee. Je kunt er echter niet omheen dat de cryptorevolutie ook een negatieve impact heeft, op verschillende manieren. Een nieuw onderzoek onthult de shockerende impact op het klimaat van de aarde.

Bitcoin heeft desastreus effect op de aarde

Wetenschappers waarschuwen dat cryptocurrencies het broeikaseffect voorbij de grens van 2 graden gaan pushen, binnen slechts een paar decennia. Dat komt onlosmakelijk door de fundering die nodig is om digitaal geld te laten werken: miners gebruiken significante hardware om het gedecentraliseerde systeem in stand te houden.

Dat kost een hoop elektriciteit (meer dan kleine landen) en levert schadelijke emissies op. De klimaat-wetenschappers waarschuwen voor een desastreus effect, en vragen de politiek om regels en regulatie die moet voorkomen dat de aarde drastisch opwarmt.

Een algemene stijging van die orde zal een substantiële impact hebben op de beschikbaarheid van schoon water, hoe lang hittegolven duren, de beschikbaarheid van bepaalde gewassen en meer.

Daarbij gaat men er natuurlijk vanuit dat de huidige ontwikkelingen stand houden. Toch is dit niet alleen een probleem voor de toekomst. Alleen al vorig jaar naderde de jaarlijkse elektriciteitsconsumptie van Bitcoin het equivalent van één miljoen transatlantische vluchten. Geen kleinigheidje dus.

De grens van 2 graden kan volgens het nieuwe onderzoek al in 2033 gepasseerd worden. De onderzoekers brachten de consumptie van Bitcoin voor 2017 in kaart, en kwamen daarbij tot een verbazingwekkend nummer: 69 miljoen ton aan CO2.

Overigens is dit nog een bescheiden inschatting. De onderzoekers gingen namelijk uit van de laagste technologische adoptie, in plaats van het gemiddelde. Met de traagste adoptie hebben we het over 22 jaar, met het gemiddelde zitten we al binnen 16 jaar op de 2 graden..

?Check dit ook: Tegen de rode trend in: Bitcoin toont opvallend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

EurekAlert

Reageer op artikel:
Desastreuze impact Bitcoin: wetenschappers waarschuwen voor toekomst
Sluiten