Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 26 nov 2018

Bitcoin duikt richting bekend terrein, maar er is hoop

Het was een pijnlijk weekend voor eigenaren van Bitcoin. De munt tikte met een prijs van 3456 dollar een jaarlijks dieptepunt aan. Vervolgens klom de cryptocurrency weer voorbij de 4000 dollar, maar waar ligt de bodem?

Geen onbekend terrein voor Bitcoin

Volgens Genesis Trading CEO Michael Moro moeten we niet te vroeg juichen. Hij voorspelt dat Bitcoin pas bij 3000 dollar een bodem zal bereiken. Hij voorspelde voor dit weekend op de Amerikaanse televisie al dat de 4000 dollar niet in stand zal blijven.
Een voorspelling die dus helaas vrijwel direct na dat interview uit kwam. Daarbij wijst de investeerder vooral op investeerders die al Bitcoin bezaten voor de hype van 2017. Zij liquideren nu en masse hun holdings, waardoor de prijs naar beneden gedreven wordt.

De interviewer vroeg Moro daarna hoe erg de situatie nog gaat worden. De CEO antwoordde erop dat het nog meevalt. De situatie is “niet gunstig voor day traders en casual investors die snel geld willen verdienen”, maar “het is geen onbekend terrein voor Bitcoin.”

De afgelopen tien jaar heeft Bitcoin vijf keer een klap van 75 procent moeten incasseren, zo benadrukt de investeerders. Sterker nog, de 79 procent daling sinds 11 maanden geleden is de kleinste van die vijf grote correcties.

Naar Moro’s mening hoeven we ons ook geen zorgen te maken om institutionele investeerders die op het punt stonden om de markt te betreden. In 2018 werd de hoop gevestigd op dergelijke partijen voor verdere groei.

De handelsvolumes zijn 60 procent lager dan de bull run van 2017, maar ze liggen nog steeds een veelvoud hoger dan aan het begin van 2017

3000 dollar

Gaan zij er nu vandoor? Volgens Moro zullen zij zich niet focussen op waar Bitcoin 2018 eindigt, maar zijn dergelijke partijen geïnteresseerd in de ontwikkelingen over een periode van drie tot vijf jaar. Dit soort bewegingen op de korte termijn verschijnen niet op die radar.

De kosten om 1 Bitcoin te minen, wat voorheen als een bodem werd gebruikt, zullen volgens hem ook nog eens dalen als de hashrate van de digitale munt gecompenseerd wordt. Dat leidt er toe dat miners zullen blijven minen, ook met verlies, voorlopig.

Maar goed, waar ligt dan de daadwerkelijke bodem? “Het is erg moeilijk om te bepalen. Er zijn kleine resistance levels, en de 4000 dollar werd eerst twee keer getest, maar ik denk dat er halverwege de 3000 dollar weinig verzet zal zijn. Je zult weinig tegenkomen tot je de 3000 dollar bereikt.”

Investeerders die Bitcoin in 2016 kochten zullen nu hun winst uit de markt halen, zo herhaalde de CEO vervolgens. Toch blijft hij hoopvol. Hij gelooft erin dat dit niet een terminale daling is voor de munt. De handelsvolumes zijn 60 procent lager dan de bull run van 2017, maar ze liggen nog steeds “een veelvoud hoger dan aan het begin van 2017.” Moro benadrukt dat we op de langere termijn moeten focussen.

CNBC

Reageer op artikel:
Bitcoin duikt richting bekend terrein, maar er is hoop
Sluiten