Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 nov 2018

Bitcoin: van de internetzeepbel naar digitaal goud, en terug

Bitcoin is er op het moment van schrijven relatief magertjes aan toe. Althans, als je naar de korte termijn kijkt.

De internet bubbel, Amazon en Bitcoin

CryptoOracle Partner Lou Kerner kwam op de Amerikaanse televisie tegenover CNBC namelijk met een opvallend feitje: je kunt elke periode van twee jaar uit het bestaan van Bitcoin pakken, en je hebt altijd een periode waarin winst is geboekt.

Hij benadrukt dat we te gefixeerd zijn op de korte termijn, met name de afgelopen maanden. Zijn investeringsmaatschappij focust voor cliënten op de langere termijn. De gedecentraliseerde digitale economie is hun focus.

Tijdens Worldwide Exchange gebruikte hij de internet bubbel als voorbeeld. “Als je terug gaat naar de internet bubbel, iets waar velen van ons die in crypto zitten naar kijken voor aanwijzingen, dan zag je dat Amazon, wellicht een van de grootste bedrijven uit de geschiedenis van de mensheid, 95 procent was gezakt in twee jaar.”

Lou Kerner Bitcoin

Amazon ging in 1997 public voor 18 dollar per aandeel. In december 1998 stond de teller op 300 dollar. September 2001? Toen betaalde je 6 dollar per aandeel.

Anno september 2018 zag het plaatje er compleet anders uit. Amazon was het tweede Amerikaanse bedrijf dat een marktwaarde van 1 biljoen dollar wist te bereiken. Apple was de eerste, slechts een paar weken ervoor.

Op 4 september werd een record geboekt, met een aandeelwaarde van 2050 dollar. Sindsdien zijn de aandelen weer 27 procent in waarde gezakt. Dat laat zien hoe snel het allemaal kan gaan.

We denken dat Bitcoin uiteindelijk goud gaat vervangen. Goud is een 8 biljoen dollar ding.

Volatiliteit in de cryptomarkt

Kerner wijst erop dat die mate van volatiliteit nog niks is vergeleken met wat investeerders in de cryptomarkt te verduren krijgen.

“Er was een dag in 2013 dat we in één nacht 70 procent moesten inleveren. Niemand houdt daar van. Maar dat is wel waar het investeren in crypto om draait.”

Bitcoin ontplofte eind vorig jaar opeens. De munt steeg van 3600 dollar naar 19000 dollar in december. Afgelopen februari zaten we weer onder de 7000 dollar.

Digitaal goud en de wet van Amara

“Crypto is dit jaar zo zwak geweest omdat de meeste munten geen onderliggende waarden hebben, naast het vertrouwen van de investeerders,” aldus Kerner. “Maar Bitcoin zelf, we denken dat Bitcoin uiteindelijk goud gaat vervangen. Goud is een 8 biljoen dollar ding.”

De investeerder ging verder dan dat: “Ik denk dat het een manier is om waarde op te slaan. Ik denk zelfs dat het de beste manier om waarde op te slaan is die ooit is gemaakt. Het moet goud op ten duur gaan inhalen. Maar dat gebeurt niet van de een op de andere dag.”

Hij is niet de enige crypto-investeerder die er heilig in gelooft dat Bitcoin het nieuwe goud gaat worden. Aan de andere kant is er ook een hoop scepticisme bij Wall Street veteranen, inclusief J.P. Morgan’s Jami Dimon. Hij noemde in september 2018 Bitcoin zelfs “totale fraude”, een opmerking die hij later terug trok.

Kerner concludeerde zijn verhaal met het noemen van de wet van Amara. Daar gelooft hij namelijk heilig in. Dat is een stukje gedachtegoed van Stanford professor Roy Amara. Hij bedacht de wet van Amara in de jaren zeventig.

Het idee is simpel: de impact van alle grote technologische veranderingen wordt onderschat op de korte termijn, en daardoor ook op de lange termijn. Juist daarom zegt Kerner dat hij in het geval van Bitcoin voor maar een strategie kiest: “Holding on for dear life.”

Reageer op artikel:
Bitcoin: van de internetzeepbel naar digitaal goud, en terug
Sluiten