Robert Kroes
Robert Kroes Tech 4 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

De overeenkomsten tussen beleggen in echt en digitaal goud (Bitcoin)

Steeds vaker zijn investeerders ervan overtuigd dat Bitcoin (BTC) wel eens het digitale goud kan zijn voor moderne beleggers. Vraag is wat zij daarmee bedoelen en of die constatering terecht is. Wij leggen het uit en vergelijken de koerspatronen van Bitcoin als digitaal goud, echt goud, zilver en valuta.

Laten we bij het begin beginnen en ons afvragen wat men bedoelt met Bitcoin (BTC) als digitaal goud voor investeerders.

Bitcoin als digitaal goud, hoe zit dat?

In het verleden was de waarde van contact geld (ook wel fiat geld genoemd) geborgd door de goudvoorraad. Deze zogenoemde ‘gouden standaard’ was tot het begin van de twintigste eeuw gemeengoed, maar die steun brokkelde af. Steeds meer landen lieten de gouden standaard los. Nederland gaf zich als laatste gewonnen en ook wij kennen sinds 27 september 1936 de goudstandaard niet meer. Sindsdien is goud eigenlijk juist als tegenhanger van fiat geld gaan waarderen. Zodra het slecht gaat met de economie en/of wanneer de inflatie toeslaat belegt men juist fanatieker in goud, aangezien dat waardevast zou zijn. Sinds de komst van de BTC zien we dat veel van deze defensief beleggende investeerders niet richting goud maar richting Bitcoin uitwijken. Hieraan heeft de Bitcoin de benaming ‘digitaal goud’ te danken.

Klopt de vergelijking tussen digitaal en fysiek goud als belegging?

In onze vergelijking van de maandresultaten konden we al zien dat de koerspatronen van BTC en edelmetalen goud en zilver een opvallende gelijkenis vertonen.

Onderstaande grafiek laat het koersverloop over ruim 2 jaar (vanaf eind 2017) zien. Ik heb daarin naast de ‘kaarsen’ voor de Bitcoin ook de ontwikkeling in de koers van goud (gele lijn), zilver (grijze lijn) en US Dollar (roze lijn) gezet. De resultaten zie je hieronder.

koersverloop-bitcoin-goud-zilver-valuta
Vergelijking koersverloop Bitcoin, goud, zilver en valuta. bron: Tradingview

Wanneer we deze resultaten vergelijkend analyseren zieen we dat de Bitcoin zich vaak in opvallend gelijke tendensen gedraagt als het echte goud. De valutakoers daarentegen volgt een andere richting. In beleggerstermen zegt men dan dat de Bitcoin meer correlatie vertoont met de edelmetalen dan met valuta.

Conclusie: is Bitcoin als digitaal goud te vergelijken met echt goud?

Op basis van de bovenstaande grafiek is inderdaad te concluderen dat de Bitcoin qua koersontwikkeling beter te vergelijken is met echt goud en zilver dan met valuta. Op basis van de technische analyse is het dan ook logisch dat men over digitaal goud spreekt. Overigens is het, in het kader van risicospreiding de vraag of een keuze tussen Bitcoin en echt goud aan te bevelen is of dat het beter is om zowel digitaal als fysiek goud in jouw portefeuille op te nemen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De overeenkomsten tussen beleggen in echt en digitaal goud (Bitcoin)
Sluiten