Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 okt 2018

Digitaal goud: Bitcoin’s valkuil komt gepaard met slecht nieuws

Bitcoin is op dit moment nog vooral een investeringsobject. Een handelsmiddel. Een manier om geld te verdienen dus, net zoals goud. Toch is dat niet waarom de technologie in het leven is geroepen.

‘Bitcoin is niet geschikt als vervanger van goud’

De cryptocurrency is eigenlijk bedoeld om gebruikt te worden als betaalmiddel, als vervanger van fiatvaluta. Hoge transactiekosten en lange transactietijden maken de munt daar echter op dit moment nog totaal ongeschikt voor. Het blijft bij ludieke experimenten en toekomstbeloftes.

Gelukkig staat de oplossing voor die problemen voor de deur: het Lightning Network (LN), een gelaagde technologie waarmee opschalen mogelijk wordt. Hier lees je daar meer over. Kopen we dan over een jaar alsnog ons kopje koffie op het station met onze Bitcoin-wallet?

Dat blijft een heel groot vraagteken. Gelukkig is het bestaansrecht van de digitale munt tweeledig. Bitcoin wordt niet voor niks het digitale goud genoemd. Een aandelenanalist van een van ‘s werelds meest gerespecteerde onderzoeksfirma’s is daar echter sceptisch over.

Bitcoin goud

Hij verwacht niet dat Bitcoin marktaandeel bij goud weg zal gaan kapen. Dat deelde Kristoffer Inton in een vakblad. Als het Bitcoin wel zou lukken, dan zou de impact enorm zijn:

“Als cryptocurrencies goud zouden vervangen als investering-case, dan zouden de gevolgen voor goudprijzen vernietigend zijn. Veertig procent van de vraag naar goud komt voort uit de investeringsbranche. Een overstap van goud naar cryptocurrency zou dus voor een gigantische schokgolf zorgen,” aldus Inton.

Goud zou daarmee een ongekende duikvlucht nemen. Daar hoeft men zich echter geen zorgen om te maken, zo beweert de gereputeerde analist. Het bureau waarvoor hij werkt heeft een groot onderzoek opgezet naar assets waarin waarde opgeslagen kan worden.

Bitcoin is en zal niet een bedreiging zijn voor goud

Volgens Inton scoren Bitcoin en andere cryptocurrencies daar slecht in. Oftewel: crypto is relatief ongeschikt om waarde mee op te slaan, en daarmee dus ongeschikt als een vervanger voor goud. Daarom beveelt de analist nog steeds aan om op de lange termijn in goud-aandelen te investeren.

Bij die analyse heeft het bureau onder andere gekeken naar de liquiditeit, schaarste, de mate van zekerheid van toekomstige vraag, en duurzaamheid. De conclusie is volgens Inton en zijn collega’s duidelijk: “Bitcoin is en zal niet een bedreiging worden voor goud.”

Bitcoin goud
Bitcoin en goud

Voorzichtig optimisme?

Toch zijn veel cryptocurrency-bulls nog steeds zeer optimistisch over Bitcoin als digitaal goud. Zij erkennen dat de munt zeer volatiel is, maar wijzen ook op de aantrekkelijke features, zoals de liquiditeit en de schaarste.

Ook rekent Bitcoin af met een aantal van de grootste nadelen van goud. Bitcoin is immers veel flexibeler, en bovendien geschikter voor betalingen. Het fysieke aspect van goud is daarin een beperking.

De beroemde miljardair en investeerder Peter Thiel zei eerder dit jaar dat hij voor de lange termijn in Bitcoin zit, zelfs al wordt het nooit een volwassen betaalmiddel:

“Ik zou voor de lange termijn in Bitcoin investeren, en neutraal tot sceptisch op de andere voorbeelden reageren, met een paar uitzonderingen. Er zal slechts een online equivalent voor goud zijn, en daarvoor is het verstandig om op de grootste te wedden.”

?Check dit ook: De volgende Bitcoin: Stellar (XLM) doet het net even anders

 

Reageer op artikel:
Digitaal goud: Bitcoin’s valkuil komt gepaard met slecht nieuws
Sluiten