Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 dec 2017

Zes fascinerende dingen die je nog niet wist over Bitcoin (BTC)

Cryptocoins zijn een grote hype, vooral natuurlijk de Bitcoin. De munt is here to stay. Heb jij al in Bitcoin geïnvesteerd? Hier leggen we je uit waarom je dat wel (en niet) moet doen. De cryptocoin krijgt ook een hoop aandacht in de media. Toch zijn er een aantal belangrijke details die minder vaak naar voren komen. We zetten X dingen op een rijtje die je nog niet over Bitcoin wist. Check ook de top tien cryptocoins van 2017.

Er is een Bitcoin-straat in Nederland

In Den Haag is er een complete Bitcoin-straat, toegewijd aan de bekende munt. Je kunt Bitcoin Boulevard daar sinds 2014 bezoeken. Alle restaurants, winkels en bars accepteren er Bitcoin als betaalmiddel. Ook komen investeerders en enthousiastelingen er samen om het over de coin te hebben. Niet alleen om er geld mee te verdienen, maar ook om toffe nieuwe initiatieven op te zetten. Bitcoin Boulevard is een initiatief van de overheid. De straten eromheen accepteren nu ook Bitcoin, dus je weet waar je terecht kunt als je van je munten af wilt. Maar is dat wel verstandig?

Bitcoin Boulevard Den Haag

Pseudoniem: Bitcoin is niet honderd procent anoniem

Vaak wordt Bitcoin geprezen om zijn meest innovatieve feature: anonimiteit. De harde waarheid valt echter tegen: andere cryptocoins zijn daar veel beter in, zoals je kunt lezen in dit artikel. Bitcoin laat je betalen onder een pseudoniem, niet per se anoniem. De transacties worden anoniem verwerkt, maar perfecte anonimiteit wordt niet bereikt. Alle transacties worden op de Blockchain opgeslagen. Daar staat jouw Bitcoin-adres geregistreerd. Als die ooit met jouw identiteit gelinkt wordt, dan kan elke transactie van de afgelopen jaren aan jou worden gelinkt.

De eerste echte Bitcoin-transactie

Op 22 mei 2010 werd de eerste echte Bitcoin-transactie voltooid, in de echte wereld. Een gebruiker genaamd Laszlo Hanyecz betaalde 10,000 coins aan een andere forum-gebruiker, in ruil voor twee pizza’s. Op dit moment komt dat neer op 16 miljoen euro. Dat is een dure pizza! Op dat moment waren de coins slechts 22 euro waard…

64% van alle Bitcoin-adressen zijn ghosts

Bankbiljetten kun je kwijt raken. Datzelfde geldt al helemaal voor cryptocoins. Die moet je immers ergens in een wallet opslaan. Hier leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen. Daardoor ben je niet alleen gevoelig voor hackers, maar kun je ook simpelweg je Bitcoins kwijt raken. Misschien heb je je wallet per ongeluk verwijderd, zoals deze dude deed. Of ben je je private key kwijt. Naar schattig bestaat 64% van de huidige gegenereerde Bitcoin-adressen uit ghosts. Oftewel: gebruikers die geen toegang meer hebben tot hun coins. Om het nog erger te maken: minstens twee van die adressen hebben meer dan 16 miljoen euro aan Bitcoins.

De grootste Bitcoin-transactie

De grootste transactie op de Bitcoin Blockchain was gigantisch. Die transactie bedroeg 194,933 BTC. Dat kwam toen neer op 130 miljoen euro. Nu zou dat neer komen op meer dan drie miljard euro.

 

‘S werelds eerste land met Bitcoin als nationale munteenheid

Ken je de Vrije Republiek van Liberland? Nee, wij ook niet. Blijkbaar is het een micronatie, een min-landje, van slechts zeven vierkante kilometer. Het landje ligt in Europa, en is officieel ‘s werelds eerste land dat Bitcoin als de nationale munteenheid heeft. Check vooral even de Wikipedia-pagina over dit bijzondere vrijstaatje, want het is een fascinerend verhaal.
Liberland Bitcoin

Meer weten over veelbelovende coins? Houd dan ons cryptocoin-dossier in de gaten. Of schrijf je in voor Ontbytes, onze nieuwsbrief. Dan weet je het als eerste wanneer er groot nieuws is!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zes fascinerende dingen die je nog niet wist over Bitcoin (BTC)
Sluiten