Robert Kroes
Robert Kroes Tech 15 aug 2019

Hoe hoog is de Bitcoin-dominantie echt?

Voor investeerders zijn statistieken een belangrijke bron van informatie. Daarom breidden wij onze crypto-analyse recent uit met cijfers over de marktkapitalisatie en de Bitcoin-dominantie. In deze bijdrage leggen we uit waarom het cijfer van Bitcoin-dominantie eigenlijk vertekend is. Ook leggen we uit hoe hoog deze eigenlijk moet zijn.

We hebben onze crypto-analyse recentelijk uitgebreid met analyse van de marktkapitalisatie en de Bitcoin-dominantie. Eerder legden we het belang van marktkapitalisatie uit. Vandaag staan we stil bij de Bitcoin-dominantie.

Wat is Bitcoin-dominantie?

De Bitcoin-dominantie laat zien hoeveel procent van de marktkapitalisatie is geïnvesteerd in de Bitcoin. Het bedrag dat overblijft wordt verdeeld in investeringen in alle andere cryptomunten. Daarmee vertelt de Bitcoin-dominantie ons niet alleen iets over de positie van de Bitcoin, maar ook over de rest van de cryptomarkt. In onderstaand overzicht zie je de verdeling van marktkapitalisatie sinds 1 januari 2017.

Bitcoin-dominantie vanaf 1 januari 2017
Bitcoin-dominantie vanaf 1 januari 2017 (Bron: Coinmarketcap.com)

Waarom vertekent de Bitcoin-dominantie?

We hebben in bovenstaande grafiek wel de marktkapitalisatie benoemd, maar niet de populariteit. Immers als je een munt uit zou brengen met een marktkapitalisatie van 1 miljard, dan vergroot je daarmee de markt (en verklein je het aandeel van de Bitcoin), maar dat is redelijk zinloos als er niet gehandeld wordt. Daarnaast zou je kunnen beargumenteren dat zongenaamde stable coins ook niet tot de marktkapitalisatie gerekend zouden moeten worden. Dit zijn immers geen munten om in te investeren of munten die als betaalmiddel voor een Blockchain gelden. Daarnaast is er volgens onderzoeksinstituut Bitwise nogal wat lucht te vinden in de cryptokoersen. Wanneer je al deze cijfers corrigeert komt er volgens deskundigen een hele andere grafiek tevoorschijn. Deze ziet er als volgt uit:

Bitcoin-dominantie na correcties
Bitcoin-dominantie na correcties. (Bron: Kryptografen.com)

Wat betekent dit voor de cryptomarkt?

Op basis van deze gecorrigeerde grafiek kunnen we concluderen dat de Bitcoin bijna een monopoliepositie heeft op de markt. Ook kunnen we concluderen dat de ICO-hype van 2017 geen blijvend resultaat heeft gehad. Hier staat tegenover dat we ons ook af kunnen vragen hoe het met de ontwikkeling van bijvoorbeeld Blockchain staat. De cryptomunten van de grote Blockchains maken bijvoorbeeld (nog) geen groot deel van de markt uit.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Hoe hoog is de Bitcoin-dominantie echt?
Sluiten