Robert Kroes
Robert Kroes Tech 12 aug 2019

Dit is Bitcoin dust -de nieuwste fraude- en dit kan je ertegen doen

Fraudeurs zijn in de Bitcoin handel net zo aanwezig als in andere facetten van financiële dienstverlening. Waar men normaal gesproken zo snel mogelijk jouw cryptomunten probeert te pikken is deze fraude extra aanlokkelijk. Je krijgt namelijk, zelfs ongevraagd en onverwacht, cryptomunten. Toch moet je het gegeven paard in dit geval wél in de bek kijken. Het ontvangen van wat Bitcoin dust kan de voorbode van veel narigheid zijn. Wij leggen uit wat Bitcoin dust is, wat het doel is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is Bitcoin dust?

De fraudeurs achter Bitcoin dust investeren in de mogelijkheid om aan de hand van data-analyse achter jouw identiteit te komen. Wanneer ze dit weten zijn de mogelijkheden legio. Zo kunnen ze deze gegevens gebruiken voor phishing, hacking of zelfs cyber-afpersing.

Hoe werkt Bitcoin dust?

Zoals we in de inleiding aangaven investeren de fraudeurs bij deze form van fraude een klein bedrag in hun potentiële doelwitten. Dit werkt als volgt: eerst selecteert men willekeurig een aantal persoonlijke wallets. Naar deze wallets stuurt men een klein bedrag (minder dan 5.000 satoshi, dat is minder dan € 0,50). Hierna wacht men tot deze kleine bedragen weer worden uitgegeven. Aan de hand van het digitale spoor dat door storting en uitgifte ontstaat kan men de wallet in kaart brengen. De cybercrimineel kan dan met verdere analyses de omvang en wellicht zelfs de eigenaar van de wallet achterhalen. Wanneer men één of beide variabelen weet is het aantal criminele mogelijkheden haast onbeperkt.

Bestaat er ook crypto dust fraude met andere domeinen?

Ja, helaas kan men deze fraude met elke cryptomunt uitvoeren. Zo zie je in in deze Blockchain-transcriptie een fraudeur aan het werk die een Litecoin (LTC) dust aanval uitvoert op 50 wallets.

Hoe wapen je jezelf tegen deze fraude?

Allereerst kun je het best voor elke transactie een ander (Bitcoin) adres aanmaken. Daarnaast is het verstandig om een VPN-verbinding te gebruiken om zo jouw digitale adres (IP-adres) te verhullen. Het gebruik van encryptie op wallets is een andere mogelijkheid om de mogelijkheden voor kwaadwillende te volgen. Ook is het verstandig het nieuws rondom Bitcoin fraudes te blijven volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Dit is Bitcoin dust -de nieuwste fraude- en dit kan je ertegen doen
Sluiten