Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 3 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is de belangrijkste les voor iedereen die in crypto investeert

In de wereld van cryptocurrency stikt het van de levenslessen en wijsheden die je oppikt naarmate je langer in het wereldje verblijft. Één van de eerste afkortingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt, zal waarschijnlijk “DYOR” zijn, Do Your Own Research. Wil je voor langere tijd verblijven in deze wereld dan raad ik je aan dit ter harte te nemen.

Wijze les: verdiep je in Bitcoin en andere cryptocurrencies

Sinds januari is het bar en boos en zitten we in een zogeheten ‘bearmarket’. De prijzen gaan naar beneden, het volume neemt af en mensen zijn bang om nog meer geld te zien verdampen. Waar je vorig jaar in elke shitcoin kon investeren en je vervolgens binnenliep, daar is het dit jaar wel anders.

Dit is de tijd om je eens goed te verdiepen in cryptocurrency en alles wat ermee te maken heeft. De markt is traag en dat blijft voorlopig waarschijnlijk ook nog wel even zo. Gebruik de tijd om te leren, om beter te worden en dit zal worden beloond op het moment dat de markt weer aantrekt.

Bitcoin Bacoin

Vorig jaar was er net zoveel misinformatie en bedrog als er dit jaar is en uiteindelijk zal dit mensen de kop gaan kosten. Soms komt misinformatie voort uit onwetendheid van grote media en soms is het een manier om de prijs van bepaalde cryptocurrency op te stuwen of te drukken.

Wat zeker is, is dat je niet zomaar alles moet aannemen in deze wereld maar ook zeker niet alles weg moet zetten als ‘FUD’.

Enkele voorbeelden zijn te vinden in de berichtgeving rondom bitcoin de laatste maanden. Mensen en media proberen de stijging en daling te verklaren en gaan hierdoor verbanden leggen die er waarschijnlijk helemaal niet zijn.

Zo was er het nieuws dat de bitcoin flink was gedaald na een exchange hack van de Koreaanse exchange Coinrail. Deze exchange was een relatief kleine speler en denken dat dit zo`n grote invloed heeft op de koers van bitcoin is niet realistisch. Bitcoin zit in een downtrend en marktwerking en de marktcyclus is simpelweg de verklaring van deze daling.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

Shills, overal

Andersom wordt er ook veel berichtgeving rondom cryptocurrency gemanipuleerd om zo de prijs te beïnvloeden. Heel veel mensen op social media met een groot bereik (zogenaamde influencers) worden betaald voor tweets of voor een YouTube video om een bepaalde coin te shillen.

Als deze mensen hier eerlijk voor uit komen is dit natuurlijk geen probleem maar de één-tweetjes tussen grote accounts en coins die op de achtergrond plaatsvinden zijn niet op één hand te tellen.

Bitcoin cryptocoin

Wat kun je dan wel geloven? Het doen van je eigen onderzoek betekent simpelweg heel veel tijd erin stoppen. Wil je investeren in een coin? Begin dan alles te lezen wat je hierover kan vinden. Whitepapers, artikelen, meningen, tweets, de grafiek met prijshistorie, de techniek erachter, et cetera. Hierbij is het van belang dat je niet blind wordt voor de negatieve berichten die je onherroepelijk gaat tegen komen, maar gebruik dit juist om zaken beter te begrijpen.

Een kritische houding is van levensbelang want er zijn overal mensen die jou willen lokken naar de nieuwe bitcoin, of de nieuwste techniek, of de volgende coin die honderd keer over de kop gaat. Vooral de community van bepaalde altcoin (Verge, Ripple en IOTA) zijn hier goed in.

Trap niet in het geshill van grote groepen mensen maar doe je eigen onderzoek en lees hierbij dan ook vooral de kritische artikelen over deze coins en neem hierbij de auteur in acht om te bepalen wat zijn rol in dit verhaal is. Heb je je onderzoek gedaan en wil je nog steeds investeren dan kun je hierna jezelf de schuld geven als het fout gaat, of op de borst kloppen als het goed gaat. Maar tot die tijd; DYOR.

?Lees ook: Treedt de mysterieuze uitvinder van Bitcoin naar voren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit is de belangrijkste les voor iedereen die in crypto investeert
Sluiten