Ilona Braam
Ilona Braam Tech 16 feb 2018

Bestaat er een verband tussen Bitcoin en de effectenbeurs?

Als we kijken naar het stijgen en dalen van de waarde van Bitcoin en deze vergelijken met het stijgen en dalen van de effectenbeurs, lijkt het alsof deze twee grafieken enigszins met elkaar overeenkomen. De vraag is dan ook of er misschien een correlatie bestaat tussen de twee. Verschillende experts hebben zich over de vraag gebogen en het lijkt erop dat er inderdaad wel ergens een link is.

Indirecte factor

Eind vorig jaar leek Bitcoin eindeloos te stijgen, maar daalde begin dit jaar weer rap naar bittere laagtes. Ook op de effectenbeurs zagen we een soortgelijke stijging en daling. Mocht er inderdaad een direct verband bestaan tussen de twee, dan zou deze wellicht gebruikt kunnen worden om toekomstige gebeurtenissen te kunnen voorspellen. Een duidelijk causaal verband lijkt echter toch niet zo één twee drie aan te tonen, maar indirect zou er wel een factor kunnen zijn die beide markten op dezelfde manier beïnvloedt.

Effecten beurs

Redenen achter daling Bitcoin

Om te kijken of er een correlatie is tussen de twee, moet eerst gekeken worden naar de redenen waarom de beide markten zich na een hoogtepunt weer richting de afgrond bewogen. Bij Bitcoin lijkt de waardedaling te maken te hebben gehad met negatieve nieuwtjes. Zo doken er berichten op waarin stond dat Zuid-Korea mogelijk Bitcoin zou gaan verbannen. Dit bleek allemaal niet zo ernstig, maar het bericht had al wel schade aangericht. Daarna sprak China zich inderdaad heftig uit tegen de cryptocurrency en werd de coin daar wel verbannen. Ook een verkeerd geïnterpreteerde bericht over een ban in India bleek niet mee te helpen. Daarnaast zou er ook nog sprake zijn van het kunstmatig hoog zijn gehouden van de Bitcoin waarde door coins te kopen met de digitale valuta Tether, waar dubieuze dingen mee aan de hand zouden zijn.

Bitcoin ruilen

Problemen op de effectenbeurs

Bij de effectenbeurs waren er weer andere dingen aan de hand. John F. Wasik, columnist bij Forbes, geeft een paar redenen waarom de beurzen crashten. Hij gelooft ten eerste dat over het algemeen de aandelen een te hoge waarde hadden. Dit berekent hij aan de hand van een ijkmeter van Robert Shiller, economie professor aan de universiteit Yale. Ten tweede zou er onder  de mensen het geloof heersen dat er weer een inflatie op komst is, omdat de rente percentages omhoog aan het gaan zijn. Wat ook een oorzaak zou zijn is het feit dat de volatiliteit weer terug is gekeerd naar de beurs.

Effecten beurs

Correlaties tussen data sets

Er kan objectief gekeken worden of er een correlatie bestaat tussen de Bitcoin en de beurs data door te kijken naar een matrix van z-scores. Aan de hand van de z-score kun je zien of er een positieve of negatieve relatie bestaat tussen twee sets data of of dit een sterke correlatie is. Als de z-score 1 is, dan heb je te maken met een sterke relatie. In onderstaand overzicht worden de datasets van verschillende cryptocurrency en onder andere de aandelenindex S&P 500 met elkaar vergeleken. We zien onder andere dat er een redelijke correlatie bestaat tussen Bitcoin en de cryptocurrency Monero (XMR). Tussen de Bitcoin en S&P 500 bestaat er een zwakke positieve correlatie.

z-score bitcoin

Relatie tussen angst en Bitcoin

We zien ook dat er een middelmatig negatief verband bestaat tussen Bitcoin en VIX. VIX is geen cryptocurrency of effectenbeurs, maar is een zogenaamd angst ijkpunt. Het geeft aan hoeveel risico er op een bepaald moment aanwezig is op de markt. De negatieve correlatie met Bitcoin zou dus betekenen dat als de VIX waarde hoger wordt, de waarde van Bitcoin daalt en andersom. Het is echter alleen in 2017 dat dit verband lijkt op te gaan. In de jaren daarvoor lijken de VIX en Bictoin waarde geheel onafhankelijk van elkaar te bewegen.

Angst

Sterker verband in de toekomst

Het zou kunnen dat het verband tussen de effecten markt en Bitcoin te maken heeft met de VIX waarde. Het zou kunnen dat er een soort crossover bezig is en dat mensen die investeren op de effectenbeurs ook investeren in Bitcoin. Wanneer investeerders in paniek raken en hun aandelen op de effectenbeurs verkopen is het mogelijk dat de paniek overslaat naar Bitcoin en ze ook hun bitcoins gaan verkopen. Wat dat betreft zou het verband tussen de beurs en Bitcoin in de toekomst sterker kunnen worden, als Bitcoin steeds meer als een standaard betaalmiddel wordt ingezet. Dalingen en stijgingen op de beurs hebben doorgaans ook invloed op onze gangbare valuta en Bitcoin zou daar dan ook aan mee gaan doen.

Op het moment lijkt er te weinig data te zijn om een significant verband aan te kunnen tonen. De toekomst zal het leren. Voorlopig lijkt het erop dat Bitcoin inderdaad steeds meer ingezet zal worden als normaal betaalmiddel. Zo kun je in Arizona al je belasting betalen met bitcoins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cointelegraph

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bestaat er een verband tussen Bitcoin en de effectenbeurs?
Sluiten