Robert Kroes
Robert Kroes Tech 18 jul 2019

Bitcoin en cryptomunten voor meer institutionele beleggers

Een van de belangrijke factoren voor een koersstijging van Bitcoin en cryptomunten is de toestroom van institutionele beleggers. De halfjaarcijfers van handelshuis Grayscale bevestigen dat die institutionele beleggers nu inderdaad massaal instappen. Wij zetten de belangrijkste feiten op een rij.

Wat zijn institutionele beleggers?

Institutionele beleggers zijn grote organisaties die een vermogen beleggen. Dit kunnen zij voor zichzelf doen, zoals in het geval van een hedgefonds. Zij kunnen ook voor hun leden investeren. Zo zijn pensioenfondsen in Nederland (een van de) grootste institutionele beleggers.

Waarom zijn zij belangrijk voor de Bitcoin en cryptomunten?

Er zijn drie kenmerken die institutionele beleggers gemeen hebben en die interessant zijn voor de cryptomarkt. Allereerst speculeren zij niet. Zij beleggen voor de lange termijn. Hierdoor brengen zij stabiliteit in de koersen. Gezien de enorme volatiliteit van de Bitcoin is dat belangrijk. Daarnaast beleggen zij vanwege de langdurige betrokkenheid alleen in beleggingen die zij als betrouwbaar kwalificeren. Ook zo’n teken van vertrouwen kan de Bitcoin natuurlijk altijd gebruiken. Voordat zij beleggen onderzoeken zij die betrouwbaarheid met geavanceerde onderzoeksmethodes. Daarmee weten andere beleggers dat betrouwbaarheid en winstprognoses erg positief ingeschat worden als institutionele beleggers investeren. Deze ‘goedkeuring’ heeft een aanzuigende werking voor andere beleggers.

Waar beleggen institutionele beleggers in Bitcoin en andere cryptomunten?

Het is een ongeschreven regel dat zij niet rechtstreeks op de beurs beleggen om de koersen niet te veel onder druk te zetten. Zij kopen dus Bitcoin en andere cryptomunten rechtstreeks in van andere partijen, bijvoorbeeld miners. Deze markt noemt men de ‘over the counter market’.  Deze markt werkt met een tussenpersoon, zoals een makelaar of vermogensbeheerder.

Stappen institutionele beleggers in de Bitcoin en Altcoins?

Een van die vermogensbeheerders is de Grayscale Group. Zij publiceerden op 17 juli hun cijfers over het tweede kwartaal. Hieruit blijkt beleggers gemiddeld $ 4,1 miljoen per week beleggen in de Bitcoin. Door de koersstijgingen van Bitcoin en Altcoins stijgt de waarde van het bij hen geïnvesteerd vermogen van $926 miljoen naar $2,7 miljard. Ook zijn er signalen dat institutionele beleggers meer vertrouwen krijgen in Altcoins. Het aantal nieuwe investeringen steeg namelijk met 25%. Je kunt de details nalezen in de volledige cijferrapportage, die je hier kunt vinden.

Als je wilt weten welke invloed deze cijfers hebben kun je het beste het laatste nieuws en de live koersen volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin en cryptomunten voor meer institutionele beleggers
Sluiten