‘Bitcoin’s energieverbruik verdriedubbelt dit jaar’

We weten al dat Bitcoin behoorlijk wat energie verbruikt en dat er voor een groot deel geen duurzame energie gebruikt wordt om de coins te minen. Uiteraard is dat een probleem, maar volgens een nieuw onderzoek wordt dit probleem alleen maar groter. Driemaal zo groot om precies te zijn en deze verdriedubbeling van het energieverbruik zou al dit jaar plaatsvinden.

Energieverbruik bijna even groot als Oostenrijk

Wat het nieuwe onderzoek enigszins meer gewicht geeft, ten opzichte van eerdere onderzoeken, is dat het ook getoetst is door andere wetenschappers. Op het moment zou het mijnen van Bitcoin 2,55 GW aan elektriciteit opslurpen. Dat is al behoorlijk wat, maar er wordt geschat dat het energieverbruik dit jaar nog zou kunnen stijgen naar 7,67 GW. Ter vergelijking: heel Oostenrijk verbruikt zo’n 8,2 GW.

Bitcoin energieverbruik

Of valt het mee?

Niet iedereen ziet het echter zo duister in voor Bitcoin‘s energieverbruik. In een gesprek met Mashable laat Will Martino, oprichter van het digitale grootboek bedrijf Kadena, weten dat er hoop is. Hij geeft aan dat de schatting van het 2,55 GW verbruik redelijk accuraat lijkt te zijn, maar dat dit hoge verbruik niet eeuwig zal blijven stijgen.

Op de korte termijn zou het energieverbruik inderdaad stijgen, maar dat zou te maken hebben met de fase waarin we nu zijn. Op de lange termijn zou het energieverbruik weer dalen en stabiliseren. Daarnaast zouden we ook steeds meer duurzame energie gebruiken voor het mijnen, wat het allemaal ook wat minder erg zou maken.

Zoals je ziet zijn de meningen verdeeld en is het lastig om in te schatten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren met Bitcoin. Iedereen lijkt er wel duidelijk iets over te zeggen te hebben. Ook de oprichter van AliExpress heeft zijn mening over Bitcoin klaar. De blockchain zelf zou namelijk geen bubbel zijn, maar Bitcoin wel.

Mashable

Reageer op artikel:
‘Bitcoin’s energieverbruik verdriedubbelt dit jaar’
Sluiten