Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 28 aug 2018

De groene fabel: Bitcoin slurpt energie en het is niet te stoppen ⚡️

We weten natuurlijk al langere tijd dat het minen van Bitcoin een hoop elektriciteit slurpt. Wereldwijd zetten miners hun rekenkracht in om het gedecentraliseerde netwerk draaiende te houden, in ruil voor ‘gratis’ Bitcoin.

Energieverbruik Bitcoin amper te beperken

Maar ja, elektriciteit is niet gratis. Sterker nog, de gehele industrie verbruikt al meer dan sommige complete landen, zoals je hier kunt zien. Bedrijven die op grote schaal Bitcoin minen zoeken al jaren naar oplossingen om efficiënter te minen.

Hoe efficiënter dat proces wordt, hoe meer ze immers winst kunnen maken. Toch zal al die moeite weinig uithalen. Dat blijkt uit onderzoek van computerwetenschapper Arvind Narayan. Hij hield deze maand een betoog tegenover het comité van de Amerikaanse overheid dat over energieverbruik gaat.

Het efficiënter maken van mining-hardware maakt amper verschil

Volgens hem zal elk initiatief om het minen van crypto groener te maken, slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Oftewel: het schaaft een allesbehalve significant stuk van het totale verbruik van het netwerk af.

Bitcoin miners

Het enige wat het verbruik van Bitcoin doet fluctueren, is de prijs van de cryptocurrency. “Wanneer de prijs van een cryptocurrency omhoog gaat, wordt er ook meer energie gebruikt om het te minen. Als het naar beneden gaat, dan zal er ook minder energie verbruikt worden,” aldus Narayan tegenover het comité.

“De rest maakt echt weinig uit. Specifiek maakt het efficiënter maken van mining-hardware amper verschil.” Duidelijke taal. De wetenschapper schat dat Bitcoin nu ongeveer vijf gigawatt per dag verbruikt. In mei stond de teller nog op de helft.

Ook wijst de wetenschapper erop dat het minen van de munt er voor zorgt dat computers ontzettend heet worden. De apparatuur die gebruikt om die machines vervolgens te koelen, verbruikt ook nog eens een flinke bulk elektriciteit. Het uiteindelijke verbruik ligt dus waarschijnlijk nog hoger.

Reageer op artikel:
De groene fabel: Bitcoin slurpt energie en het is niet te stoppen ⚡️
Sluiten