Robert Kroes
Robert Kroes Tech 14 mei 2019

Is de Bitcoin op weg naar een historische koersval?

De afgelopen dagen lijkt de koers van de Bitcoin een steile rit omhoog. De ene na de andere ‘kritieke weerstand’ wordt gebroken en de jaarrecords worden per uur bijgesteld. Ook vandaag piekt de koers weer sneller dan gisteren. Toch duiden historische analyses erop dat we aan de vooravond van een enorme koersval staan. Hoe reëel is die verwachting? Wij zetten de voors en tegens op een rij.

De koers van de Bitcoin stijgt door

Op dit moment zien we de koers van de Bitcoin steeds harder stijgen. Inmiddels noteert de 24-uurs koers + 14%. De indicatoren staan op stijging, dus dat lijkt goed. Toch zou er, als we de historische analyses moeten geloven, een historische koersval in de maak zijn. Dit baseert men op de zgn. Fibonacci ratio’s.

Wat zijn Fibonacci ratio’s?

Fibonacci was een wiskundige die een verband ontdekte tussen bepaalde getallen. Dit verband, de Fibonacci-reeks of ook wel ‘konijnenrij’ genoemd (omdat het verband ook te zien is in het fokgedrag van konijnen), is voor financiële beleggers vooral interessant voor de ratio’s (deling van twee getallen uit die rij) waarop beslissende koersverschuivingen plaatsvinden. Er worden voor het bepalen van retracements 5 ratio’s genoemd:

  • 0,382
  • 0,5
  • 0,618
  • 0,786
  • 0,886

De analisten focussen zich nu op de ratio van 0,618. Deze ligt volgens de Fibonacci-berekeningen op $ 7.500,-. De laatste 2 maal (in 2014 en 2017) dat deze ratio getriggerd werd na een bear-markt volgde eerst een sterke koerscorrectie, waarbij de munt wel 60% verloor, voordat de definitieve bull-run naar een volgend record begon. Aangezien we de $ 7.500,- dit weekend passeerden houden analisten die deze school volgen hun hart vast. In onderstaand bericht legt crypto-analist ‘CryptoHamster’ de zaak uit.

 Hoe waarschijnlijk is het dat de Bitcoin-koers klapt?

Natuurlijk zijn deze cijfers er niet voor niets. Sowieso is de kans groter dat er een correctie volgt nadat koersen sterk stijgen. Aan de andere kant zijn er ook financiële analyses die voor aandelen erg goed werken, maar juist niet voor cryptomunten. Je kunt hierbij denken aan de Monte Carlo analyse. Ook is er een aantal niet-financiële factoren die de markt op dit moment anders maakt dan in de hiervoor genoemde periode. Zo zien we aan het marktkapitaal dat institutionele beleggers instappen.

Daarnaast maken steeds meer partijen bekend dat zij betalingen in cryptomunten mogelijk gaan maken of faciliteren. Ook zetten steeds meer grote partijen, zoals bijvoorbeeld Nike en Facebook, de stappen om hun entree te maken in de cryptomarkt. Wellicht dat deze factoren het vertrouwen zo sterk doen toenemen dat de markt de historische druk van Fibonacci negeert. In ieder geval alle reden om de live koersen en het laatste nieuws goed te blijven volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Is de Bitcoin op weg naar een historische koersval?
Sluiten