Robert Kroes
Robert Kroes Tech 10 aug 2020

Bitcoin verliest $ 500,- in flash crash en dat is eigenlijk wel goed

De Bitcoin begon na weken van stijging ook vandaag positief aan de dag. Vanmiddag was het echter ineens even schrikken toen de belangrijkste cryptomunt in een flash crash $ 500,- verloor. Dit bleek niet de opmaat naar verdere koersval en daarmee was de flash crash eigenlijk wel goed als bodem voor de lang verwachte bull rally naar $ 14.000,-. Wij leggen het uit.

Laten we eerst eens kijken wat er gebeurde.

Wat gebeurde er vanmiddag met de Bitcoin?

We zien in de onderstaande grafiek haarfijn wat er gebeurde. Plotseling verloor de koers zo’n $ 500,- vanaf het moment dat de koers in de vroege ochtend $ 12.000,- aantikte. Hier zie je het gebeuren.

Bitcoin herstelt na flash crash
Flash Crash Bitcoin 10 augustus Coin360

De flash crash werd veroorzaakt door een plotseling gebrek aan liquiditeit. Dit is een logische marktbeweging. Wij leggen uit waarom dit eigenlijk goed is voor de Bitcoin.

Flash Crash Bitcoin verjaagt gelukszoekers

De BTC bereidt zich voor om door de $ 12.000,- te trekken. De positieve media-aandacht zorgt voor gelukszoekers die in Bitcoin investeren om snel een winst te verzilveren. We zagen eerder dat het niet passeren van een psychologische grens tot zware koersval leidde. Deze gelukszoekers hebben hier waarschijnlijk op geanticipeerd om snel hun winst te incasseren en uit te stappen. Vervolgens komt er, zoals tegenwoordig gebruikelijk, een versterkend effect doordat zo’n snelle koersval tot gedwongen liquidaties leidt op de optiebeurzen. Er is natuurlijk niets mis met snel winst pakken. Feit is wel dat de volatiliteit toeneemt en tot gevaarlijke koersschommeling kan leiden als men snel zenuwachtig wordt. Het feit dat de koers keurig binnen de steunniveau’s terugdraaide en weer een stijgende lijn inzette is dan ook een positief teken. Dit indiceert dat er veel vertrouwen in de munt is.

CME koersgat gedicht

Een ander positief effect is dat deze korte vrije val een koersgat op de CME dichtte. Het koersgat, dat we vorige week zagen ontstaan, is daarmee gedicht. Deze tendens is altijd aanwezig. Door die gaten nu te dichten heeft men straks minder te vrezen van een terugvallende koers omdat de munt alsnog richting dit gat wil corrigeren. Overigens is er nog een lager gelegen koersgat over. Dit is een factor om in de gaten te houden, maar vooralsnog lijkt de Bitcoin te hergroeperen om door de $ 12.000,- te breken. Al met al is het dus niet slecht geweest dat de flash crash en het daarop volgend herstel de markt even opschudden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin verliest $ 500,- in flash crash en dat is eigenlijk wel goed
Sluiten