Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 11 dec 2017

Bitcoin Futures zijn nu beschikbaar: zo verdien je aan de ondergang van Bitcoin

Bijna iedereen stort zich nu op Bitcoin. Je buurman, je vrienden en zelfs je ouders. Echt een hype, waardoor de bubbel in stand wordt gehouden. Want de gemiddelde investeerder heeft geen idee meer van wat Bitcoin nou eigenlijk precies is. In ons cryptocurrency-dossier leggen we je uit wat de tien grootste cryptocoins zijn, en waarom je nu wel (of juist niet) in Bitcoin moet investeren. Nu is er iets nieuws: Bitcoin Futures.

Maak kennis met Bitcoin futures

Investeren in de groei, in plaats van in het achterliggende idee, dat is wat er nu gaande is. Is dat gezond? Nee, verre van. Maar ondertussen blijft men nieuwe manieren verzinnen om ervan te profiteren. Maak kennis met een nieuw fenomeen: Bitcoin futures.

Bitcoins 12.000 dollar

Afgelopen zondag heeft de eerste exchange Bitcoin futures gelanceerd. Het gaat om Cboe Global Markets, een bedrijf uit Chicago. Ondertussen kijkt Wall Street gretig toe, en volgen andere grote beurzen en bedrijven begin volgend jaar. Men verwacht dat het uit zal groeien tot een miljarden-business. Maar wat zijn Bitcoin futures?

De waarde van Bitcoin is extreem volatiel, al helemaal in vergelijking met andere financiële producten. De gloednieuwe Bitcoin futures laten investeerders als het ware wedden op de toekomstige prijs van Bitcoin. Futures bestaan al enkele eeuwen: twee partijen komen overeen om een bepaald bezit op een bepaald moment in de toekomst uit te wisselen, op een vooraf bepaald prijspunt.

Voorbeeldje: ik stel vast dat ik op 10 december 2019 twee olievaten van jou koop, voor 20,000 dollar. Is de koers van olievaten in de tussentijd volledig gecrasht? Dan maak jij een enorme winst. Is de grondstof juist nog veel verder in waarde gestegen? Dan heb ik voor een spotprijsje flinke winst gemaakt.

De koers voorspellen: gokken of de toekomst?

In het geval van Bitcoin Futures werkt het echter net even anders. De munt zelf wordt niet uitgewisseld. Men belegt of speculeert niet in Bitcoin zelf, maar in de koers van de munt. Je zou het dus kunnen samenvatten als: wie voorspelt het beste de koers van Bitcoin? Je bepaalt dus een bepaald punt in de toekomst, en voorspelt de waarde van Bitcoin (BTC) op dat moment.

Bitcoin Bubbel

Gezien de enorme volatiliteit van Bitcoin is dat een zeer groot risico. Veel ervaren investeerders schrijven het dan ook af als hersenloos gokken. Het is de volgende grote stap voor de cryptocoin. In Nederland biedt ook ABN Amro de futures voor Bitcoin aan. Klanten moeten daarvoor specifiek toestemming vragen bij de bank. Daarbij wijst ABN Amro op de grote risico’s die ermee gepaard gaan.

De meningen over het introduceren van futures voor Bitcoin zijn zeer verdeeld. De een ziet het als een nieuwe pilaar voor de cryptocoin, een basis die de munt in stand kan houden. De ander ziet het als verdienen aan de ondergang van Bitcoin, een spelletje die de munt alleen maar instabieler gaat maken. Het geeft beurzen in ieder geval de mogelijkheid om te profiteren van de coin, zonder er direct in te handelen. De komende jaren gaan we ontdekken wie gelijk heeft. Check in de tussentijd wat je echt niet moet vergeten als je cryptocoins koopt, en check ons speciale dossier vol met munten die potentieel nog veel groter gaan worden.

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin Futures zijn nu beschikbaar: zo verdien je aan de ondergang van Bitcoin
Sluiten