Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 31 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Verjaardagstaart voor de Bitcoin: een terugblik op de cryptocurrency

Vandaag, op 31 oktober 2019, exact 11 jaar geleden publiceerde de nog altijd anonieme Satoshi Nakamoto, de white paper voor de Bitcoin. Of hij het bevroedde was een raadsel, maar er zijn maar weinig mensen die toen konden vermoeden welke belangrijke rol de Bitcoin, andere cryptomunten en bijbehorende Blockchains in de economie zouden spelen. Alle reden om onder het genot van een stukje verjaardagstaart terug te kijken op een aantal bijzondere data in de geschiedenis van de munt die de wereld zou veranderen.

Het eerste levensteken van de Bitcoin

Zoals gezegd werd op 31 oktober 2008 de White Paper van Bitcoin gepubliceerd. Toch was dit niet het eerste levensteken van deze bijzondere cryptomunt. Op 18 augustus 2008 werd namelijk al het domein Bitcoin.org geregistreerd. De site is nog steeds operationeel. Het Nederlandse domein Bitcoin.nl werd overigens pas op 8 augustus 2010 geregistreerd en is momenteel in handen van een cryptobeurs.

De eerste activiteit van de Bitcoin

Op 8 januari 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto de eerste core software, waarmee transacties konden worden gevalideerd op de Blockchain. De eerste transactie vond plaats op 12 januari van dat jaar. De illustere Nakamoto stuurde 100 BTC naar een enthousiaste volger, Hall Finley. Vervolgens begon de oudste cryptomunt langzaam aan haar opmars, waarbij 2010 een sleuteljaar zou blijken te zijn.

2010 veranderde de financiële wereld voorgoed

In 2010 werd namelijk op 6 februari de eerste Bitcoin-beurs, ‘Bitcoin Market’ gelanceerd. Deze beurs bestaat niet meer. Nog belangrijker was 22 mei 2010 toen de beruchte Pizza-transactie plaats vond. Via Reddit plaatste Laszlo Hanyecz op 17 mei 2010 de uitdaging om hem voor 10.000 BTC 2 Papa John pizza’s te laten bezorgen. Op 22 mei was het zover en kon Hanyecz aan het diner. Daarmee was de eerste online aankoop een feit en werd bewezen dat de Bitcoin ook economische waarde had. Nog steeds is 22 mei Bitcoin Pizza Day en daarmee wellicht de eerste officiële feestdag die bij de cryptomunt hoort. Er volgden overigens nog meer merkwaardige Bitcoin-transacties in de geschiedenis van de munt.

Op 12 juli 2010 werd vervolgens bewezen hoe interessant de Bitcoin als beleggingsobject kan zijn. In 10 opeenvolgende dagen vertienvoudigde de beurswaarde van de munt van 0,008 USD per Bitcoin naar 0,08 dollar.

Om maar eens met een cliché af te sluiten… De rest is geschiedenis.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Verjaardagstaart voor de Bitcoin: een terugblik op de cryptocurrency
Sluiten