Robert Kroes
Robert Kroes Tech 2 jul 2019

… en toen steeg de Bitcoinkoers naar $ 69.496,80!

Wie vandaag de koers van de Bitcoin bekijkt wordt niet erg vrolijk. De koers daalt in fors tempo verder en ook de marktkapitalisatie blijft teruglopen. Toch zijn er Bitcoin-koersen te vinden die zich een stuk minder ongunstig ontwikkelen. Zo vonden wij vandaag een koers van $ 69.496,80. Welkom in de schimmige wereld van de grijze inkoop en verkoop van de Bitcoin.

Disclaimer: wij hebben de hierna beschreven markten, kopers en/of verkopers niet getest en beschrijven alleen het bestaan van de markten en een platform ter informatie en vermaak. Zoals altijd geldt DYOR.

Wat is de grijze inkoop en verkoop van Bitcoin?

Je kunt natuurlijk jouw Bitcoins via een crypto-exchange of handelshuis aankopen en verkopen. Hiermee zie je de koersen op een online koersenbord en kun je zelf bepalen waar je jouw cryptomunten bewaart. Voor grote spelers is er daarnaast de mogelijkheid om, door middel van een tussenpersoon, direct met elkaar te handelen. Deze vorm van handel noemt men ‘over the counter trading’. Daarnaast is er een derde vorm van handel die steeds meer in opkomst is. Hier kunnen kleinere beleggers via een soort marktplaatsen direct Bitcoin en andere cryptomunten van elkaar kopen. Dit noemt men de zogenoemde grijze in- en verkoop. Dit kan op nationaal en internationaal niveau gebeuren. In Nederland kun je bijvoorbeeld op een tweedehandssite eenvoudig Bitcoins kopen.

Waarom bestaat de grijze inkoop en verkoop en wat is het risico?

 Er zijn vele redenen te bedenken waarom mensen liever niet via officiële kanalen hun Bitcoin aan- en verkopen. Sommigen zijn namelijk erg gesteld op hun privacy of hebben principiële bezwaren tegen de belasting die je over jouw bitcoin moet betalen. Ook als crimineel transportmiddel van geld of een appeltje voor de dorst buiten het zicht van grijpgrage handen in de privésfeer is een grijze Bitcoin voor sommige mensen een uitkomst. Uiteraard zijn de gevaren legio. Zo vinden de transacties op basis van vertrouwen plaats en dat is bij grote geldbedragen niet altijd aan te bevelen. Ook bestaat het risico de (ver)koper beroofd wordt. Toch wint de grijze inkoop en verkoop, zeker internationaal, aan populariteit.

Absurde koersontwikkeling grijze inkoop en verkoop

In het buitenland zijn cryptomunten een geliefd middel voor rijken om zich in te dekken tegen inflatie en/of wat al te hebberige (politieke) machthebbers. Zo zagen we recent dat de Aziatische markt voor grote koersstijgingen zorgde toen de Chinezen uit angst voor inflatie als gevolg van de handelsoorlog met Amerika massaal Bitcoin insloegen. In andere landen, zoals het Afrikaanse Zimbabwe is de Bitcoin dé bescherming tegen het corrupte regime. Moeilijkheid is dat handel in cryptomunten daar bijzonder lastig is. Mensen bieden dus via online marktplaatsen bijzonder hoge koop- en verkoopkoersen. Zo zagen we vandaag op cryptoplatform localbitcoin de volgende bijzondere koersen genoteerd staan.

De geboden verkoopprijs:

grijze aankoop bitcoin in Zimbabwe
grijze verkoop van bitcoin in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn er ook mensen op zoek naar Bitcoin en zij zijn, voor zover de noteringen betrouwbaar te noemen zijn, bereid grote bedragen te betalen. Dit zie je in onderstaand overzicht.

De absurde prijs die kopers bieden bij grijze inkoop van Bitcoin in Zimbabwe.
De absurde prijs die kopers bieden bij grijze inkoop van Bitcoin in Zimbabwe.

Overigens zijn de recensies over deze marktplaats erg wisselend. Doe daarom altijd je eigen onderzoek naar de betrouwbaarheid van de platformen en personen die je gebruikt voor aankopen en verkopen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
… en toen steeg de Bitcoinkoers naar $ 69.496,80!
Sluiten